Bateries que no ens deixin a mitges

Captura de pantalla 2015-04-14 a les 16.56.41Consells i recomanacions per a optimitzar les bateries dels nostres smartphones i, quan no tenim més remei, indicacions bàsiques per a comprar bateries externes. 
Hi ha qui diu que el pitjor dels telèfons d’avui són les bateries. Però no és cert, perquè allò que encara alguns en diuen telèfons no són telèfons, o almenys no ho són de la manera com ho eren fa 5 o 10 anys. ¿Com comparar aquells aparells que tot just servien per fer trucades, enviar missatges de text i en algun cas fer alguna fotografia amb els dispositius actuals,  més complets i potents que els ordinadors de l’època?
No és cert que les bateries dels telèfons no hagin evolucionat gens. De fet, han millorat molt (en pes, volum, seguretat, prestacions), però no prou per seguir el ritme del maquinari, i, en especial, del seu ús intensiu a les nostres mans.
Avui els usuaris d’smartphone hem assumit que cal carregar l’aparell diàriament i que en dies de molt d’ús, cal preveure, a més, portar al damunt un carregador o una
bateria adicional. Aquesta assumpció s’ha produït en paral·lel a l’evidència que la dependència tecnològica és molt més intensa ara que fa (només) uns pocs anys.
No és el mateix quedar-se sense bateria avui que fer-ho l’any 2005. En depenen més coses i tot va molt més ràpid.
Cada vegada hi ha més coneixement de les opcions del propi telèfon per optimitzar la càrrega i l’usuari té més recursos a l’abast per detectar quines aplicacions i usos consumeixen més bateria.
Apuntem, tanmateix, a mode de compendi, alguns consells:
En les preferències generals d’alguns programaris podem trobar informació sobre consum de bateria, i també l’opció d’activar modes de consum baix. Està bé donar-hi un cop d’ull i aprendre-les a fer servir. També hi ha disponibles apps que ens podem descarregar i que ens poden ajudar a administrar millor la càrrega.
D’altra banda, no cal tenir activat contínuament el WIFI, 3G i en especial el bluetooth, especialment quan no els fem servir. Una manera ràpida de restringir-ne l’ús és mitjançant el ‘mode avió’ que tenen alguns telèfons o, manualment, limitant el consum de dades manualment. També cal revisar les opcions de freqüència de notificacions i que podem espaiar.
Podem enfosquir la brillantor de la pantalla i limitar l’ús del flash i per suposat, quan tinguem la bateria a les últimes, ser prudents en l’ús de les aplicacions amb més voracitat d’energia:  especialment les vinculades amb la imatge i les dades.
Com carregar el mòbil?
La majoria de bateries dels nostres dispositius actuals són d’ions de liti. Al seu voltant hi ha algunes llegendes, que convé anar esborrant:
– Per començar, no cal esperar a la descàrrega de l’aparell per carregar-la, ja que les bateries actuals no tenen efecte memòria i per tant no és necessari fer cicles complets.
– En el cas de mòbil nou, podem treure el telèfon de l’embolcall i fer-lo servir sense problemes. No és necessari fer càrregues inicials de 8 hores.
– Es recomana igualment evitar les càrregues al 100% (els experts recomanen deixar-les al 80 o 90%) i principalment, evitar càrregues llargues al 100%. Aquest és un consell adreçat especialment a la gent que carrega el telèfon a la tauleta de nit.
– Tampoc es recomana deixar que el mòbil arribi per sistema a les franges més baixes de càrrega, per sota del 5%.
– Un cop al mes aproximadament, alguns frabricants recomanen, per contra, realitzar una descàrrega completa cada mes pera recalibrar la bateria.
Hi ha altres consells a tenir en compte: 
– Anar en compte amb la temperatura ambient, ja que les bateries són molt sensibles a la temperatura. A l’estiu, compte a deixar el telèfon al sol.
– Utilitzar els carregadors recomanats pel fabricant o, en el cas de voler-ne un d’alternatiu, revisar si el carregador compleix els valors definits pel nostre aparell.
Té sentit una bateria addicional?
Un ús prudent de la bateria i assegurar-se de practiciar les bones pràctiques apuntades en l’article amb la seva recàrrega no són suficients per assegurar que el telèfon ens aguanta fins al final… O bé perquè el sotmetem a un ús molt intensiu o bé perquè ja és un terminal vell.
Té sentit adquirir una bateria externa (també anomenades powerbanks)? La resposta és sí. Què hem de tenir en compte?
És imprescindible assegurar-nos que comprem una bateria compatible amb el nostre aparell, ja que malauradament encara no existeix una solució universal, per bé que és un tema que s’està treballant des del marc europeu. En tot cas, un cop assegurada la compatibilitat és recomanable comprar un model que admeti també la càrrega via USB, format universal i mitjançant el qual podrem aprofitar-la molt més tot fent connectant-la al carregador, al cotxe o a l’ordinador.
També ens hem de fixar en la seva capacitat en mAh., mil amperis hora, la mateixa unitat utilitzada en les bateries internes dels smartphones. Hem de tenir en compte, per tant, la capacitat de la bateria del nostre mòbil en la informació que acompanya l’aparell o, en el cas que poguem accedir-hi, observant la informació continguda en la pròpia bateria. La bateria externa hauria de ser, com a mínim, de la mateixa capacitat per assegurar almenys una càrrega completa.
La velocitat de càrrega també és interessant de sospesar. Com més ràpid carregui (més
amperatge), menor vida útil de la bateria.
I finalment, cal valorar altres qüestions que depenen de les necessitats i possibilitats de cadascú: preu, longituds i pes, materials i presència d’indicadors de càrrega o descàrrega.
Article publicat a Theknos d’@enginyersbcn.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *