L'incendi encara fumeja i un nadal ple d'incertesa

Baetulo, posada al dia. Quina meravella les noves peces que es poden veure a l’espai de les Termes i el Decumanus, que avui just compleixen 10 anys. Un dels grans tresors de #Badalona i que a partir d’avui es poden visitar i gaudir!

 

[RESUM DE LA SETMANA DEL 14 AL 20 DE DESEMBRE] “L’incendi de #Badalona no és només una desgràcia. És la conseqüència d’un problema estructural.” Han estat diversos els articles que aquests darrers set dies han aprofundit en el mortal incendi de fa uns dies al Gorg. Un dels més interessants és aquest retrat a la Barcelona de les barraques, amb 77 assentaments, amb les veus de les entitats q treballen sobre el terreny. Esquerra Republicana-Avancem Mes considera que el govern de del PP de Badalona no ha estat a l’alçada i lamenta en aquesta nota l’ús partidista de la tragèdia de la nau incendiada. El govern del PP a Badalona està utilitzant l’incendi del Gorg per reforçar la seva estratègia política d’estigmatització de la pobresa. L’última és aquest full informatiu en què atia el conflicte des d’un punt de vista partidista, servint-se, això sí, dels recursos públics.

A la Tertúlia de Badalona Matí vam parlar del tema, també. I finalment, és clar, l’incendi del Gorg, amb la necessitat de fer un abordatge estructural d’aquest drama i de com alguns l’utilitza per anar ‘teixint’ el seu relat d’estigmatització de la pobresa. Per cert, que de relats van també aquestes interessantíssimes reflexions d’Andreu Merino.

En aquest enllaç al blog he anat recollint articles d’opinió, reportatges i altres recursos per entendre les implicacions i causes de l’incendi del Gorg, a Badalona. Per si us interessa, aquí el teniu. Si hi trobeu a faltar alguna cosa, feu-m’ho saber.

Més coses:

El Departament de Salut instal·la mòduls de suport per a l’activitat COVID en 114 centres d’atenció primària de tot Catalunya. Un d’aquests mòduls de suport s’instal·larà al CAP de Sant Roc, a #Badalona. Permetrà fer PCR i proves fora dels centres, tot esponjarant així serveis i garantint la seguretat de professionals i ciutadans durant la pandèmia. L’acció s’emmarca dins el pla de reforç de la primària.

L’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans ha publicat l’informe “Una aproximació als efectes socioeconòmics de la covid-19 a la metròpoli de Barcelona”. Recull els primers resultats de les estimacions sobre desigualtat social i pobresa per l’any 2020. Més info i un breu resum:

  • Reducció 7-8% de renda anual neta
  • Risc de pobresa moderada +150.000 persones
  • Risc de pobresa extrema +50.000 persones.
  • Infants, joves, migrants i classes treballadores els més afecats
  • Fins un 40% llogaters amb sobrecàrrega despeses habitatge

Seguim amb ‘el mentrestant’, sempre important, encara que potser poc vistós. Lleis de petja social i republicana que aquesta setmana han passat pel Parlament:

  • Llei contra la desaparició menors (reparació, registre ADN, oficina víctimes). Menció al Departament de Justícia i a Raquel Sans que la va defensar… i una abraçada a la bona gent de SOS Bebés Robados.
  • Llei Igualtat de Tracte i la No Discriminació, promoguda pel Departament d’Afers Socials liderat pel conseller Chakir El-Homrani, i molt ben defensada per la diputada Najat Driouech.
  • També la reforma de la llei 05/2008 contra la Violència Masclista, que entre d’altres amplia i garanteix drets a les dones trans, i molt ben treballada per la diputada Jenn Díaz.

Regulacions de pes (es comencen a discutir avui, i es votaran demà) q ens recorden totes les #lluitescompartides q tb cal atendre avui. Per cert, i en la línia, també aquesta setmana s’ha presentat el pla estratègic de Serveis Socials Més recursos i inversió, ampliació de la cobertura, reforç atenció primària i desburocratització… El Pla Estratègic de #ServeisSocials 2021-24, aprovat fa uns dies al #Parlament, és una aposta de gran calat en clau de país. Que no passi desapercebuda. Interessant aquest fil de Meritxell Benedí.

Aquesta setmana ha estat el darrer ple de la Diputació de l’any (aquí el més destacat), amb l’ombra de sospita encara sobre la seva presidenta (tal i com recull aquesta informació i desenvolupa el portaveu d’ERC Dionís Guiteras). Al capdavall, un blindatge que recorda temps que haurien d’estar ja ben superats.

I abans d’entrar en el recull de piulades… Nadal a Badalona. Visquin les festes, però amb seguretat. D’això en podeu ampliar informació en aquesta intervenció meva a la Ràdio i en aquesta piulada de l’Àlex Montornès.

En clau Badalona

En clau nacional

D’interés

Per cert, un dels temes de la setmana a Badalona ha estat la incorporació de la Dolors Sabater al capdavant de la llista de la CUP a les eleccions al Parlament. D’això en vam parlar a la tertúlia de dijous a Ràdio Ciutat de Badalona. Aquí teniu un resum del que hi vaig dir:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *