Badalona decideix cada dia

La setmana passada, Andreu Mas denunciava, en un article a El Punt, que “Badalona no decideix”. El periodista lamentava que el procés de les consultes populars que s’havia desenvolupat arreu del país no s’hagi donat a Badalona. Mas recollia les paraules de decepció i una certa confusió de Jaume Lleal, un altre blocaire de referència a la ciutat, però anava una mica més enllà. Segons l’article, el fet que Badalona no hagi estat capaç d’organitzar la consulta és una “anomalia”. “Si la ciutat no és capaç de mobilitzar un cert nucli catalanista i sobiranista per promoure l’exercici d’un dret democràtic ens ho haurem de fer mirar. I a fons.”, conclou.

Som molts els que treballem per la construcció nacional a Badalona. De fa temps. I comencem a tenir resultats interessants en camps tan sensibles a la nostra ciutat com el de la cohesió social. La consulta pot ser una eina, en efecte. Però també pot complicar les coses si la plantegem amb pressa, sense el consens necessari. I més ara, que hi ha una altra via en marxa, la de la IP, per a la qual caldrà posar en línia moltes energies.

El procés que acompanya les consultes és engrescador, és valuós i significatiu. Ha mogut el marc amb el qual ens miràvem les coses. Ara parlem de democràcia, no (només) d’independència. Ara tenim un argument de pes, homologable internacionalment, molt difícil de discutir. I això és en bona part gràcies a aquest genuí moviment social.

Però el cas, i responent al títol de la crònica de l’Andreu Mas, és que Badalona ‘sí’ que decideix cada dia, perquè és molta la gent que treballa per una ciutat millor (això és: per un país millor). Són moltes les persones que decideixen, avalades per accions i iniciatives concretes. El procés de les consultes no ha trobat aquí la complicitat necessària: i això vol dir que les coses no s’han fet bé (ha fallat ostensiblement la capacitat de convocatòria i la informació), però també, potser, que aquesta iniciativa no convencia estratègicament a alguns dels representants del catalanisme de la ciutat, entre els quals em compto, bé que a títol personal. Els que ho veien més clar, però, on eren?

La independència es votarà a la nostra ciutat, és clar, perquè Badalona, i altres ciutats com Badalona, tenen molt a dir en el futur del país. I que ningú dubti que decidirem el nostre futur, tan si és per al ‘Sí’ com per al ‘No’. Però iniciarem el procés quan ho convinguem entre tots. Sense pressions, amb temps suficient per fer bé les coses, sense que ens hagin de donar lliçons d’inflamat –però volàtil– patriotisme. Perquè el castell que construim no volem que sigui de sorra. No ens ho podem permetre. I, ja em permetreu la broma: ens caldran mans, aquí; no només ‘cronistes’.

One thought on “Badalona decideix cada dia

 1. L’Andreu Mas ha respost aquest apunt en el seu blog. Podeu donar-hi un cop d’ull aquí:
  http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/171948

  Jo he respost a la seva resposta:
  “Andreeeeu… en cap cas discutia el teu patriotisme ni la teva dedicació a la ciutat (qui sóc jo per fer-ho amb tu o amb qualsevol altre?). Però és que, a més, això és especialment absurd amb una trajectòria com la teva, tan plena d’idees i iniciatives ciutadanes (Joves Conspiradors, Universitat de Bdn, etc… per no parlar de la teva feina de periodista a El Punt). Ens caldran mans, no només cronistes, sí; entenent que els ‘cronistes’ també ens caldran però que el repte avui no és en tenir la idea, és en saber/poder executar-la. Això és el difícil, aquí és on fallem.

  I pel que fa al patriotisme volàtil… disculpa l’expressió pseudopoètica i una mica tronadeta (a aquestes altures). Jo també en sóc víctima, no et pensis. De fet, parlava en general, aquí (disculpa, perquè realment no quedava prou clar). No és un mal que pateixi una o dues persones, d’alguna manera el patim tots (m’hi incloc, ja ho veus).

  El repte és en la consistència dels projectes a llarg termini, aquí és on jo i Òmnium (i tants altres) intentem treballar. I no és fàcil, i no sempre ho fem bé.
  Ah, i benvingudes les lliçons (i les accions!)… i respecte els 100 quilòmetres… sí, això també hi ha fet, al voltant de la consulta hi ha hagut un viu i molt interessant debat, i que malauradament no ha tractat cap mitjà. Llàstima.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *