Blind Willie Johnson viatja a l'espai sideral

En un capítol preciós de la cinquena temporada de The West Wing, en Josh Lyman explica a la seva assistent Donna la història de Blind Willie Johnson. Diu la llegenda que aquest músic de blues nascut l’any 1897 va quedar-se cec després de ser ruixat amb lleixiu pels seus pares i que l’any 1945 va morir a les portes d’un hospital, on no el van voler atendre per raó del color de la seva pell. Els cinquanta anys de vida de Johnson van estar plens de desgràcies, però la seva música va convertir-se en un llegat curador enorme, recollit i reivindicat després per gent com Led Zeppellin i, en especial, Ry Cooder. Va morir sol i oblidat i, en canvi, explica Josh, el seu tema Dark was the night, cold was the ground, enregistrat l’any 1927, va ser inclòs en un disc amb sons, músiques i informació de la terra enviat dins una sonda espaial, més enllà dels confins del sistema solar. Hi ha una mena de justícia poètica, ve a dir Josh, en la conquesta de l’espai, i el cas de Blind Willie Johnson és molt eloqüent. En la nau espaial Voyager, Bach i Beethoven conviuen amb els laments de Johnson en el que és, en efecte, una declaració d’intencions que fa posar la pell de gallina. La filla de Willie Johnson, però, no va cobrar mai ni un dòlar de drets d’autor. Ho va descobrir Wim Wenders quan va dedicar un reportatge a la figura del bluesman… l’any 2003!

One thought on “Blind Willie Johnson viatja a l'espai sideral


 1.  Jordi Vidal Sabata
  On veus The West Wing?
  Dades incorrectes:
  Va neixer el 1902, tot i que podria no ser correcte(en Samuel Charters va entrevistar a la seva vidua).
  Com va quedar cec: el pare despres de descobrir a la seva segona dona amb un altre al llit la va estobar, aquesta en venjança va tirar leixiu als ulls del nen de cinc anys (fill de la primera dona) per tal de deixar-el cec.
  Oriol Lladó Esteller
   Oriol Lladó Esteller
  El post era més llarg. El disc que jo tinc de Willie Blind Johnson és ‘King of the guitar evangelists’, del segell francès Saga Blues, i conté unes notes Gérard Herzhaft, autor d’Encylcopaedia of the Blues (Arkansas Press). “Willie Johnson was born in 1897 in Brenham, Texas (and not in 1902 in Marlin) and, according to his daughter, he was blind at birth”. De fet, Herzhaft argumenta que hi ha moltes llegendes falses, fins i tot la seva mort a les portes de l’hospital. Però en fi, que introduir aquests dubtes m’allargava massa el text i em descentrava l’atenció… I al final… la llegenda és el que compta, no pas la realitat…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *