Catacrac a la política municipal

Jordi Giménez per a @BadalonaMati

Jordi Giménez per a @BadalonaMati

La política municipal ha fet un catacrac rotund aquesta darrera setmana, amb la detenció de l’alcalde Pastor per haver-se saltat el confinament, per resistir-se a l’autoritat i per conduir en estat d’embriaguesa.

El meu resum de la situació seria:

  • Empatia, generositat, exigència… i mirada llarga.
  • La Dolors Sabater és la meva candidata.
  • No hauríem de caure en un nou xantatge del PSC (o nosaltres o Albiol), amb els riscos que suposa (posició personal).
  • Projecte i reptes de ciutat damunt la taula. La ciutat no pot parar.

Sobre la crisi, ERC Badalona ha fet aquest comunicat. Per cert, que sobre el tema podeu ampliar informació en aquest recull de premsa que vaig actualitzant a mesura que van sortint nous articles i reflexions.

Al voltant del tema he fet aquests dos vídeos, que acompanyo amb la transcripció.

Transcripció vídeos:

1) El diari de confinament d’avui és una mica especial, té una arrel clarament política, de política local. En les darreres hores la ciutat de Badalona viu moments molt complicats, amb una alta confusió, de fet han estat, de fet podríem dir fins i tot que han estat de xoc, i també d’alta intensitat emocional.

El primer de tot és un prec d’empatia per una situació molt complicada, una situació personal molt complicada. Respecte, empatia… també exigència.

Exigència de que les coses no poden continuar igual, i aquest és un missatge pel PSC. I prec de generositat. Un prec que ens interpel·la a tots i totes.

Tornem d’alguna manera allà on estavem el juny de 2019, previ al ple d’investidura. Tot és obert, i tot ha de continuar obert ara mateix. No ens valdrà el que d’alguna manera va valdre aleshores: ni xantatges ni farols. Tot obert. Hem de saber estar a l’altura.

Jo em vaig presentar amb una llista acompanyant a la Dolors Sabater i la Dolors Sabater és la meva candidata a l’alcaldia i aquí és on estem. Aquí és on comencen aquestes hores de negociació política que hem de saber articular i jugar de la millor manera possible.

La ciutat té grans reptes. Alguns els ha evidenciat amb molta cruesa l’actual crisi sanitària i els veurem agreujats. Plou sobre mullat en temes com la pobresa habitacional, energètica o les noves formes de pobresa… Però també les dificultats que ja teníem de connectar, de reactivar econòmicament amb un teixit productiu que hem de poder exprémer més. També al voltant de l’educació, amb una situació de segregació amb molts àmbits. Tenim molt capital i hem de saber treure-li més partit. Tenim moltes eines, tenim molts instruments. Hem de saber aliniar-los i extreure tot el potencial. Aquí estem amb tota la generositat, amb tot el coneixement i aquí estem amb tot el nostre compromís.

2) En el diari de confinament d’avui em proposo una cosa complicada; espero ensortir-me’n: en menys de dos minuts, vint segons orientar-vos per la situació política a la ciutat de Badalona.

Recordeu que a mitjans de la setmana passada dimitia l’alcalde de la ciutat després d’haver estat detingut pels Mossos per haver-se saltat el confinament i per l’estat en que es trobava.

Això obre una crisi política enorme, una crisi que de fet ja sumava amb els problemes de governabilitat que tenia el govern de la ciutat, un govern format pel PSC i Comuns amb franca minoria i amb moltíssimes dificultats  per atendre els reptes del municipi, en clau de desigualtat però també en clau de present i per tant en com atenem l’emergència sanitària.

Tot això és el que tenim damunt la taula. Ara mateix una alcaldessa accidental, la que era la primera tinent d’alcalde, l’Aïda Llauradó, i que ha de convocar dos plens. Un ple per prendre nota i formalitzar la dimissió de l’alcalde i que podria tenir lloc a final d’aquesta setmana; i un altre ple que és l’important i que serà el que permetrà escollir la nova alcaldessa o alcalde de la ciutat.

De moment sobre la taula tenim dos candidats. La Dolors Sabater, que encapçalava una llista conjunta Guanyem-Esquerra Republicana i Xavier Garcia Albiol pel PP. Veurem el PSC quin candidat designa, encara no està clar, i si finalment ho acaben fent també els Comuns.

Recordeu que poden presentar candidat les forces que es van presentar a les eleccions d’ara farà un any i que poden fer-ho per l’ordre en què van formar part de la llista.

La meva candidata és la Dolors Sabater, també ho és la del partit que represento, Esquerra Republicana i així ho ha dit en un comunicat la setmana passada.

Des d’ERC-Avancem MES demanem que la ciutat no pari, perquè són molts els problemes i demanem, com de fet ja demanavem de fa dies, que es faci un ple immediat que pugui aprovar mesures concretes per atendre allò que ens ve i que ja ha començat a passar amb la crisi sanitària.

Personalment penso que en el ple d’escollir alcaldessa o alcalde no ens valdran els xantatges que van tenir lloc en el ple del juny.

Ens queden uns dies, pocs dies, per parlar de ciutat, per parlar de projecte… de solucions per atendre la desigualtat, per assegurar la reactivació econòmica, per assegurar que tothom té dret a les mateixes oportunitats. I en clau de progrés.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *