Comerços Km.0, propostes

Interessant debat proposat per Edgar S. Tejada (aka Tariq) i Xavi Carreras al seu FB sobre el present i futur del comerç de qualitat i de proximitat a la ciutat, en especial a un dels seus carrers de referència, el carrer de Mar. El debat, que podeu seguir aquí, ha provocat un apunt de Jordi Ballesteros al seu blog, com sempre molt recomanable.

A mi també m’ha interpel·lat prou com per a dir-hi la meva.

Abordar la qüestió del comerç local significa entendre dos marcs que condicionen la discussió, i que en certa manera la desborden: el marc legal (què és pot fer i què no en un sistema representatiu i de mercat com el nostre) i el marc cultural (quins són els hàbits de consum i oci de fons, compartits per badalonins i no badalonins propis d’una societat globalitzada com la nostra). No ho podem fer tot, però podem fer coses, amb el benentès que el comerç de proximitat genera uns beneficis evidents en la trama urbana i en la cohesió general de les nostres ciutats. 

Així ràpid, algunes propostes:

  • Major coordinació entre associacions de comerciants. Creació d’una associació en clau de ciutat i amb una política decidida de ser present en els grans esdeveniments de la ciutat mitjançant suport material i/o econòmic i complicitat. 
  • Priorització per part de l’Ajuntament de les iniciatives que suposin una estratègia global sobre el tema a l’hora de donar ajuts i a les que generin ‘relat’ diferenciat (l’autèntica mare dels ous). 
  • Aposta per infraestructures lleugeres de suport: animació, espectacles,… carpes, megafonia, ludoteques… podrien ser itinerants, de propietat municipal però de gestió puntual dels establiments… 
  • Creació del segell de ‘Comerç d’interés local’ a partir de la contribució de l’establiment al paisatge urbà, i/o a l’agricultura local, i/o a l’excel·lència, i/o a la singularitat. Aquest segell implicaria exempcions fiscals, ajuts de difusió, etc. 
  • Promoció d’un estudi tècnic en clau local que quantifiqui els nombrosos beneficis del comerç de proximitat en una ciutat metropolitana com la nostra, que busqui exemples i bones pràctiques arreu i que proposi solucions.

+ Del fil del FB, repesqueu les intervencions del Ferran Falcó, molt interessants, i el context, malgrat tot insuficient, que aporta la regidora Rosa Bertran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *