El #9N
El -diguem-ne- unionisme no ha mobilitzat, a menys de mig any de la consulta per la independència, malgrat la bandera anti-consulta ha estat visiblement aixecada a la ciutat per la força que avui detenta l’alcaldia. En les darreres setmanes han visitat el municipi bona part dels pesos pesants del partit nacionalista espanyol: d’Alfonso Alonso, Jorge Fernández-Díaz, Soraya Saenz de Santa María i Estaban González Pons. Pobres resultats, finalment. Pocs han vist el fum de l’incendi pretesament declarat al bell mig de la societat catalana.
Estat de la situació, gràcies a @oriol_bdn: % favorable a la consulta del #9N2014 a #Badalona. #eleccionseuropees pic.twitter.com/49vVCmsS98
— Oriol Lladó (@oriolllado) May 27, 2014
- Badalona no viu el procés amb el mateix dramatisme que els líders de PP, C’s i PSC i que el debat sobre el model d’estat es porta amb naturalitat. Crispació? Exemplar naturalitat.
- Els espectaculars resultats d’ERC en barris del districte 3 i 5 i els bons resultats d’ICV-EUiA fora del districte 1 mostren que el Dret a Decidir s’eixampla i es fa més ric (complex) i és cada cop més un tema de ciutat.
- L’emergència d’una força com Podemos a molts dels barris de Badalona implica que una part de la població que viu el debat sobiranista amb més distància emocional reivindica una mirada més respectuosa i audaç al tema, de plantejaments federals però amb cristal·lina radicalitat democràtica. Tota una lliçó, de la que el PSC segurament hauria de prendre nota.
- Es mantenen zones de la ciutat on els plantejaments de transformació de l’actual model territorial entren encara amb massa dificultat: el districte 4 i 6, on el PP, de fet, es fortifica i C’s escala posicions. Són barris molt poblats. Són barris clau. Els partits a favor de votar el #9N hi milloren resultats, però encara tenen (molt de) camp per créixer.
Si europees #Badalona: @JordiSerra2015 6 @oriolllado 5 @AlbiolAlcalde_ 4 @ferranfalco 4 @Alexmanyas 4 @cs_badalona 2 @ahorapodemos 2
— Ismael Peña-López (@ictlogist) May 26, 2014
És difícil fer projeccions amb una participació deu punts inferior (42%) de la del 2011 (52%); un esforç que es complica si tenim en compte la desigual distribució de l’abstenció als barris. La mobilització del votant sobiranista i/o crític ha estat evident, penso, vistos els resultats d’ERC, ICV o Podemos. Difícilment d’aquí un repetirem aquesta pauta tan desigual.
- ERC esdevé una força central, i fa dos fronteres molt reveladores: al districte 1, amb CiU i en bona part dels districtes 3 i 5, amb el PSC. L’oferta del partit republicà és atractiva en els dos pòls de la -dita i per sort ja superada- sociovergència. El projecte creix -i guanya- en barris ex-socialistes, crec que donant sentit a l’aposta de centralitat de la direcció de Junqueras i el treball amb la gent de NEC. Caldrà veure si es consolida la tendència, però de moment a ERC ja sabem que aquests barris caldrà trepitjar-los molt més. Això ho explica molt bé la Marina Porras en aquest article.
- ERC i ICV-EUiA obtenen un creixement molt important. El seu creixement, junt amb l’entrada de Podemos (caldrà veure si aquesta formació es presenta el 2015 i fins a quin punt el seu votant es pot sentir atret per la CUP, diria que ara només parcialment) certifica un cert tomb cap a l’esquerra. Veurem si es consolida de cara el 2015. A la ciutat circulen veus que reclamen una candidatura àmplia. Caldrà estudiar-ho amb deteniment, i amb la màxima fredor possible. De moment, per separat, els dos projectes demostren un bon estat de vigor i una capacitat -per ara provada- d’arribar a sectors diferents. Sumarien o restarien en cas d’anar plegadades?
- CiU, seguint la tendència nacional, guanya vots, però de forma moderada (vist el context, és un resultat estimable) i veu com el seu contrincant als barris que dominava és una ERC amb qui no es neutralitza i no pas el PSC. En tot cas, CiU continua sent una força molt important a Badalona, i ha de participar en el debat dels grans temes de ciutat i en la definició d’alternatives de govern. … i no només “perquè sinó els números no surten”.
- El PSC aguanta com a primera força, però amb una dramàtica sagnia de vots, molts dels quals es van quedar a casa… o van saltar a ICV, ERC o Podemos. Vistos els resultats de C’s a Badalona, diria que ben pocs van apostar pel partit de Rivera and Co.
- El PP a Badalona perd més de 8 punts (del 20.56% del 2009 al 12.36%) i passa de ser la segona força a la quarta en un moment en el qual el govern del PP a Badalona ha forçat la màquina augmentant escandalosament l’exposició de l’alcalde en la comunicació institucional (sobre això, el PP a la ciutat ha rebut tres requeriments de la Junta Electoral en les darreres setmanes). En Xavier Garcia Albiol sap que per tenir alguna possibilitat d’èxit ha de deslligar-se de la marca que li fa de paraigua. Ho sap tan bé que el tancament de la campanya electoral del PP es va anunciar a Badalona com un acte en solitari de l’alcalde amb el logo del partit minusculitzat, malgrat comptar de convidats amb Saenz de Santamaría, González Pons i Camacho. Se’n sortirà? En un context de crisi evident, en la polarització creixent del debat sobiranista…el PP de Badalona es podrà mantenir com el partit d’en Xavi? Té prous arguments? Crec que no.
[<a href=”//storify.com/oriolllado/una-nit-historica” target=”_blank”>View the story “Una nit històrica” on Storify</a>]
[<a href=”//storify.com/oriolllado/una-nit-historica” target=”_blank”>View the story “Una nit històrica” on Storify</a>]