Demà no és un dia més

Aquest apunt s’assembla molt (massa, malauradament) al que vaig escriure el setembre de 2010, tot coincidint amb l’anterior convocatòria de vaga general. En certa manera, ha estat ‘animat’ per aquesta encertada reflexió que en Roger Palà ha escrit fa unes hores al seu blog.

Podria dir-ne manifest personal, però és més aviat un intent d’endreçar i compartir alguns pensaments amb l’excusa d’un tema de molta actualitat (vaja, que d’això és del que es tracta en un blog, no?).

La cosa va per aquí:

Com a professional per compte propi, no em sento ni entès ni acompanyat pels sindicats (els grans i els petits, els espanyols i els catalans) i m’incomoda el maniqueisme i les còmodes simplificacions d’una part de l’anomenada ‘esquerra’. Tanmateix, demà faré vaga perquè crec que cal una resposta i perquè, la veritat, encara em sento menys entès i menys acompanyat pel discurs del ‘sí o sí’ de l’ortodòxia política i econòmica d’avui.

Faré vaga, doncs; però lluny de pancartes i de consignes; i de forma una mica solitària, quasi com a gest personal (cosa que no em satisfà gaire, ja ho dic -nota al marge). En tot cas, a alguns els semblarà massa, a altres massa poc.

Al carrer, demà hi haurà crits, empentes, insults i manipulacions a dojo. Previsible. Cortines de fum per impedir que es vegin les potencials alternatives (perquè de moment són, això, potencials) a algunes de les polítiques que avui ens donen per descomptat.

No sé si paga la pena preguntar-se si la vaga servirà de res, ja que això és pressuposar que una aturada d’aquesta mena és la Solució (així en majúscules) a alguna cosa. Malament si esperem això. La vaga és, o pot ser, un instrument més (bé que amb un impacte formidable) per intentar recuperar el lloc que ens pertoca en la conversa sobre el nostre futur i de la qual hem estat foragitats.

Que la vaga com a tal no sigui especialment eficient i que calgui posar-la al dia, que calgui reinventar els nostres instruments de representació política i laboral, que algunes consignes ens sonaran al segle XIX, que en clau de país hi ha alguns temes gens ben abordats en la convocatòria, que els reaccionaris d’un cantó i d’un altre faran per manera de boicotejar la iniciativa… tot això ho podem donar per fet. Però per a mi, cap d’aquestes raons no fa menys important, ni menys urgent, que avui, en el context del que ha passat aquest 2011, calgui dir (i fer) alguna cosa.

No em puc imaginar fer com com si demà fos un dia més, la veritat.

… faré vaga, demà.


Il·lustro aquest apunt amb una de les icones de <a href=”http://www.betweenbridges.net/Arntz.html”>Gertz Antz</a>. En les darreres setmanes, la comissió unitària del 29M a Badalona ha editat dos cartells singulars. <a href=”https://twitter.com/#!/oriolllado/media/slideshow?url=pic.twitter.com%2FIXeeEIQ0″>Un</A> en homenatge al dissenyador i l'<a href=”http://pinterest.com/pin/278308451942774197″>altre</a> com a una lectura provocadora però molt estimulant a un clàssic de la sèrie Z de Hollywood.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *