Aquesta fotografia és la meva preferida de les exposades al CCCB de Barcelona dins la mostra del World Press Photo d’aquest any. Mostra un moment molt especial: el seu autor sembla voler demostra-hi que la fotografia no sempre ha de ser l’avorrit notari de la realitat. I és que, de fet, la captura exposada revela una atmosfera del tot irreal, entre la serena contemplació i la violència latent. Un soldat nordamericà vigila els vilatans d’un poble d’Afganistan mentre els seus companys, armats fins a les dents, registren les cases del llogarret. La fotografia de l’hongarès Balazs Gardi, una de les guanyadores del certamen mundial, em va absorbir. És enorme la força d’aquestes quatre figures d’elegant misticisme, gelosos guardians del bosc de la fe. El soldat representa la nostra mirada, entre la meravella… i l’horror.
Aquest diumenge passat vaig anar a l’exposició… i en vaig sortir amb l’estómac regirat. Estava mirant unes fotografies que mostraven uns presoners de guerra; de cop i volta, aquelles cares es van transformar en la del meu pare, el meu germà, el meu veí… i em van venir les nàusees. No per l’horror de la guerra o per l’empatia envers les víctimes, sinó pel fet que allà estavem un grupet d'”europeus civilitzats” valorant l’enfocament, la llum, la prespectiva i el color… d’unes obres d’art.
“World Press Photo” és una exposició per sensibilitzar-nos sobre els conflictes i problemes del planeta? O per admirar-nos dels nostres artistes fotògrafs que plasmen d’una manera tan brillant el món salvatge (foques, balenes, organismes microscòpics, africans, indígenes americans, iraquians….) i encara per civilitzar?
Sensibilització?… O un immens cinisme?