El discurs de la proposta

Un any de feina discreta, però diligent; petita, potser, però perdurable, segur. Més de cent entitats i moltíssimes persones avalen el projecte de “Badalona som tots i totes”. Fa uns pocs dies, a Sant Roc, l’Ateneu, amb la Fira d’Artesania i Entitats, ajudava a fer aflorar una Badalona exigent, compromesa i realista, que aborda cada dia els reptes i les dificultats, que sap que això, com la vida mateixa, ‘no són flors i violes’, però també sap que això, i també com la vida mateixa, no s’arregla jugant a ‘polis i lladres’.

“Badalona som tots i totes” va aconseguir el seus 5 minuts de glòria aquesta setmana passada. La polèmica amb el fulletó racista del PP ha fet que molts mitjans aprofitessin per demanar l’opinió del centenar d’entitats que treballen enxarxades per la cohesió social. No ho va tenir fàcil, la Dolors Sabater, erigida en portaveu de Badalona som tots. Ella ho resumia bé: fa més soroll un arbre caient que un bosc quan creix. Però és molt més, que això. I aquest ‘molt més’ ja no té tants micròfons.

L’incident amb el fulletó racista del PP badaloní posa a prova una idea de ciutat, no és només una picabaralla (una picabaralla política més). Per què tota idea de ciutat està lligada amb un relat, que conforma la manera com ens expliquem i la manera com som. ¿Com informem d’una ciutat complexa com la nostra, on hi ha moltes coses que no funcionen però que té en marxa projectes i iniciatives que valen la pena, que transformen coses? Com combinem l’exigència per solucionar allò que grinyola amb l’audàcia i la intel·ligència per detectar els petits brots verds d’un futur millor?

El pitjor de la política frívola i irresponsable del PP és que ‘segresta’ el relat de què és Badalona i contamina per sorpresa moltes anàlisis, fins i tot algunes que són plenes de bona intenció. Que és massa fàcil criticar el PP, però sobretot per què, al cap del dia, serveix de ben poc.

No és això el que ens toca, avui. Cal, naturalment!, un treball més afinat i més ben dotat (tot i que en aquest mandat s’ha avançat, i molt). Ens calen més polítiques públiques, un compromís a llarg termini. Però no parlem només de polítiques.

La tasca que tenim davant és, potser, més complicada; perquè requereix moltes complicitats i ens interpel·la a tots i totes. Desafia la manera com mirem les coses. Som vulnerables als atacs del simplisme perquè hem bastit la nostra estratègia en la defensa, i no pas en la proposta. Això és el que Badalona som tots i totes està intentant reconduir. Adhereix-te al manifest! Encara hi ets a temps!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *