I els regals inútils?

“Bosses de gominoles de molts colors en forma de ninots i una bandera plegada i un nas postís i una gorra de tramviaire i una màquina que picava els bitllets i feia dringar una campana; mai una catapulta; una vegada, per una equivocació que ningú no va poder explicar, una destraleta; i un ànec de cel·luloide que, quan el premies, feia un soroll que no s’assemblava de res als ànecs, un muu miolador digne d’algun gat ambiciós desitjós de ser vaca; i un bloc de dibuix en què podia pintar l’herba, els arbres el mar i els animals del color que jo volgués, de manera que les enlluernadores ovelles de color blau cel encara pasturen al camp vermell sota ocells d’un verd pèsol amb becs irisats”. Aquest és un fragment d’“El Nadal d’un nen a Gal·les”, de Dylan Thomas, que la gent del Cercle de Viena ha editat aquest aquest desembre amb tota l’exquisitesa a la qual ens tenen tan malacostumats. El llibre conté unes il·lustracions precioses, a càrrec de Pep Montserrat, i s’acompanya del text original en anglès. El traductor de l’obra, el també poeta Francesc Parcerisas, aconsegueix una cosa difícil: mantenir el batec deliciosament atropellat de la prosa de Thomas, amb tots els seus racons i olors, amb la desesperada cerca de la memòria petita, la que cap en una petita caixa de cartró amb olor de caramels i terra mullada. Hom podria recitar aquesta prosa poètica en veu ben alta, alçant una copa d’un vi ben vellutat, davant de la taula més ben parada, ja que diria que és així com li hagués agradat al poeta britànic, ell mateix un rapsoda de gran anomenada. 

One thought on “I els regals inútils?

 1. Hola Oriol!

  Gràcies pel post: un magnífic regal de Nadal!

  Ens hi fixem molt programant i editant els llibres. això sol ja ens és una satisfacció. Que es venguin en fóra una altra. Però que algú se n’adoni, els valori, els gaudeixi i, a sobre, en parli, n’és una de més gran encara. Si algú, a més, vol escoltar la veu de Dylan Thomas “dient” el llibre la trobarà aquí:

  http://archive.salon.com/audio/fiction/2000/12/22/dylan_thomas/

  i és de franc! Per cert, a la nostra edició, al final hi trobareu també l’original anglès (amb una indissimulada i fantàstica reminiscència gal·lesa).

  Gràcies de nou i Bon Nadal catalano-gal·lès!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *