Un moment decisiu per al Centre de les Arts del Còmic i la Il·lustració a #Badalona

Fa uns dies, un article d’Anton Rosa per al Línia Badalona resumia com la CACI i el Museu del Còmic han tornat a l’actualitat a la ciutat. En aquest apunt, intento aplegar el més destacat del que, sembla, s’està moviment al voltant del futur d’aquest equipament cultural.

“Per tal de convertir les instal·lacions en un referent de la cultura a la ciutat, l’administració local veu necessari redimensionar el projecte del Museu del Còmic” –es pot llegir en l’article. “Una de les propostes que pren més força és dedicar a les il·lustracions només la primera planta de l’edifici –continua–. Aquesta opció –que podria comprometre l’abast nacional de la iniciativa– permetria a l’Ajuntament poder obrir un petit museu sense haver de deprendre de la potent inversió de la Generalitat que ja donen gairebé per perduda, segons apunten fonts municipals.”

“Tanmateix, alguns grups de l’oposició es neguen a renunciar a un equipament cultural de referència en l’àmbit català. “Hem d’aconseguir fer el projecte viable, repensar-lo en el seu conjunt i definir diferents fases d’actuació”, apunta Oriol Lladó, regidor d’ERC. El polític badaloní aposta per convertir la fàbrica en un espai on poder mostrar els avenços de tot el procés de catalogació i digitalització de còmics i il·lustracions que està duent a terme el departament de Cultura de la Generalitat. Lladó valora positivament que la iniciativa torni a ser damunt la taula de l’administració local, però demana al consistori més concreció en el projecte per així captar l’interès perdut del Govern.”

Al voltant d’aquest tema, és important recordar que el desembre passat, el Parlament instava al govern a ‘reprendre’ les converses amb l’Ajuntament per adaptar i concretar les mesures acordades en el conveni de col·laboració per a la creació del Centre de les Arts, el Còmic i la Il·lustració. Una de les esmenes proposades pel grup d’ERC i JxC a la proposta de resolució impulsada per Catalunya en Comú deia: “Continuar la política d’adquisicions dirigida a constituir una base patrimonial per al futur Centre de les Arts del Còmic i la Il·lustració, estudiar la possibilitat d’un cofinançament futur amb l’Ajuntament i la Diputació i, de manera conjunta, redimensionar la hipòtesi de recursos humans i econòmics plantejats en el Pla director del 2010 en funció de la disponibilitat d’aportacions anuals de les instictucions que finalment romanguin implicades en el projecte.” Podeu accedir al detall d’aquest treball parlamentari en aquest enllaç.

L’esmena dels grups d’ERC i JxC –que estan al govern– és rellevant perquè: 1) considera vigent la necessitat de l’equipament, tot reconeixent que s’està treballant amb política d’adquisicions, 2) demana, això sí, adaptar i concretar el conveni, 3) introdueix la necesistat de sumar més socis al projecte i es refereix a la Diputació de Barcelona.

Em sembla que és interessant recollir aquestes aportacions recents a les xarxes sobre el tema:

Coincideixo amb en Carles Santamaría, premi nacional de Cultura 2017, que cal revisar i actualitzar projecte del #Còmic amb realisme, sense renunciar a ambició. Aquí es pot obrir la possibilitat a incorporar altres ofertes culturals en l’espai, però, és clau primer tenir un projecte global x la CACI.

Una notícia relacionada també interessant:

El tema també va sortir a l’entrevista mensual com a candidat d’ERC:

Recollida per Badalona Televisió:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *