Baròmetre 2019: Suspens, oblits i interessats i el 'triomf' del marc PP

❌ 4,5 Valoració de la gestió del govern PSC-Comuns, avui a #Badalona.
✅ 5,2 Valoració del govern Guanyem + ERC/Avancem + ICV/EUiA abans de la moció de censura del PSC.

Amb tota l’autocrítica inexcusable per la nostra gestió mentre vam ser a govern (juny 2015-juny 2018), quina vergonya voler tapar l’Enquesta sobre Serveis Municipals a Badalona (🔗 enllaç per accedir-hi), que el govern amagava a la ciutadania (🗒 comunicat denúncia d’ERC)! Aquest ha estat sens dubte, un dels temes de la setmana, i un nou vector en la crisi política a la ciutat.

Per cert, em sembla interessant situar políticament el suspens amagat sense èxit pel govern, tot recordant que les forces que vam formar part del govern del canvi abans del PSC (ERC, Guanyem i ICV-EUiA) vam sumar 32.972 vots (33%) en les darreres municipals contra els 19.902 de la candidatura de Pastor que, malgrat això, va forçar el seu xantatge polític (o jo o Albiol) in extremis. Vuit mesos després, el lideratge –es ben patent– està en crisi a Badalona. Fa dos anys, el PSC arribava al poder amb promesa de desbloqueig i el primer que va fer va ser renunciar al pressupost 2018 (veurem ara el del 2020 amb quins suports l’impulsa) i… anar ràpid a treure una pancarta per la llibertat i els drets. Mentrestant, la paràlisi a l’Ajuntament és tristament eloqüent, amb greus afectacions en el dia a dia.

A continuació, alguns aspectes del baròmetre a destacar:

Un suspens que reforça el pessimisme amb la ciutat
La gestió municipal suspèn amb 4,55 punts: la gradació va dels 36,4% de suspensos a un 2,2% d’excel·lents passant per un 35% d’aprovats i un 16,8% de notables. El 2018, més d’un 30% puntuava entre notable i excel.lent l’acció política municipal, percentatge que ara es desploma a la meitat.

La percepció de l’estat de Badalona empitjora significativament, amb un paràmetre que es va reproduint en diferents respostes: les dones són més crítiques i la gent gran o que porta menys temps vivint a Badalona en general fan valoracions més positives. La zona 3, que suma els Llefià i la Salut, és la part de la ciutat més crítica amb la situació. Seguretat ciutadana, aparcament i espai públic són els temes amb menys puntuació, mentre que l’oferta d’activitats culturals i d’oci se salva.

Dos oblits interessats de la notorietat de l’alcalde i record de vot
En l’anterior baròmetre de l’Ajuntament (abril 2018) els votants d’ERC, JxCAT, CUP, PSC i Comuns valoraven positivament el govern liderat per Guanyem i ERC. (📊 gràfic per record de vot). A diferència del que es va fer tant en els baròmetres 2016 i 2018, en aquesta tercera edició no s’ha preguntat pel record de vot.

També ha desaparegut, gens casualment, la pregunta sobre notorietat dels principals líders polítics. En els anteriors baròmetres (2016 i 2018) Àlex Pastor, a hores d’ara alcalde, era el cinquè polític més conegut de la ciutat amb un 26,3% de coneixement; molt per darrera de Xavier Garcia Albiol (97,9%), Dolors Sabater (84,7%) o jo mateix (40,6%). (📊 vegeu el quadre)

Una i altra qüestió no són oblits i responen a una lògica política interessada a no debilitar encara més la figura de l’alcalde i per extensió del mateix PSC. Les dues preguntes no es van fer, tot i que estaven incloses en el l’adjudicació sorgida del concurs, fet que també és reprovable.

El PP imposa la seguretat com el seu ‘frame’ preferencial

L’any 2018, i en resposta a la pregunta sobre el principal problema al barri la seguretat baixava del 32,7% el 2016 al 27% al final del nostre mandat. El 2019,  però, s’enfilava al 45%; quasi el doble que un any i mig abans. La falta de seguretat passa a ser ara un problema a totes les zones de la ciutat, quan abans ho era (no sent el princpal problema) a tres de les cinc zones. Dades que lliguen clarament amb l’agenda Albiol, seguida pel PSC acríticament (cal recordar aquí els tuits contra Menas, ocupes i la notorietat que es dona a la comunicació policial!).

Sobta aquesta percepció quan la criminalitat a Badalona, segons dades recents del Ministeri d’Interior, està dos punts per sota de la mitjana catalana. Més informació, aquí.

Els grans projectes de govern no els d’un altre
Dels sis projectes sobre els quals es pregunta en el baròmetre, el que obté més notorietat respon, de fet, a la competència d’una altra administració (el Departament de Territori amb el darrer tram del lateral a Sant Crist). Els següents són projectes decidits i que van iniciar tràmit en el govern en què vam participar com a ERC: pacificació Francesc Layret (que venia fins i tot d’abans!), passeig marítim, escola bressol Montigalà i xarxa carril bici. Tot plegat és indicador de la falta de projecte del govern actual.

Més informació sobre els baròmetres:

▪️ 2019 – post A.Montornès.
▪️ 2018 – resum al blog.
▪️ 2017 – fil a TW.
▪️ Tots els documents en obert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *