La setmana passada a Badalona vam tenir 9 ordres de desnonament. Un cas es va resoldre, set es van ajornar i un es va executar. Cada set dies, la regidora de Serveis Socials de l’Ajuntament de Badalona, l’Agnès Rotger (@agnesrotger) fa balanç al seu perfil de Twitter de la ingent feina per donar resposta a la urgència habitacional a la nostra ciutat. És un termòmetre útil, un recordatori pertinent de la delicada situació en què viuen molts dels nostres veïns. Els serveis socials de l’Ajuntament estan a la línia de foc d’una situació insostenible. Mereixen un reconeixement. Treballen sota una gran pressió, no sempre amb els recursos necessaris, reinventant (quan cal) i defensant (sempre) el servei públic, aprenent també a sumar amb les plataformes ciutadanes que sortosament han fet un pas endavant en els darrers anys.
Aquesta setmana, Badalona ha acollit una cimera d’alcaldesses (i alcaldes!) metropolitans sobre habitatge (més info, aquí). Les grans ciutats s’han aliat per exigir eines en habitatge, tot exigint una llei nacional per regular l’ocupació il·legal de pisos, un dels temes més candents i que no està prou ben situat en l’agenda política. És clau posar en comú estratègies i compartir polítiques. Reptes locals que necessiten acords metropolitans (celebrem la reunió d’aquesta setmana!) i nacionals (imprescindible continuar treballant com fins ara amb l’Agència d’Habitatge de Catalunya, que ha de ser (és) aliada).
Mentrestant, algunes dades:
– 340 ordres de desnonaments aturades durant l’últim any a Badalona.
– 69 pisos socials assignats en els últims mesos. 20 pisos assignats des de la creació de la nova mesa d’emergències socials.
– 1.545 ajuts al lloguer durant el 2016 i 535 famílies ateses per assessorament hipotecari.
Molt per fer, però també indicadors que demostren un compromís polític evident, que té darrera professionals capaços i compromesos i una societat civil exigient i tenaç. Seguim.