D’això de les llistes

Benvinguts al fabulós univers de les llistes. Els millors discos de la dècada, els millors discos del mil·leni, els millors discos per superar una separació, els millors discos per a les vacances. Ai, quina por! Quan el llistat de discos està ben fet costa trobar-hi elements sobrers (perquè, compartit o no, hi ha, en aquests casos, un criteri clar i coherent en la selecció). Costa eliminar vinils, per tant; però no afegir-ne, que això és fàcil i temptador i més si un pot saltar-se les normes i passar d’onze a 14 referències, tot defugint l’incòmode paper de dir ‘fins aquí’.

És el que em passa amb la llista elaborada pel número d’aquesta setmana de Time Out. “Els onze discos de la dècada” a Catalunya, una relació molt bén confeccionada per Xavier Cervantes, Nando Cruz, Andreu Gomila, Albert Puig i Marta Salicrú.

Em sembla un encert el número 1 dedicat al Visca la Llibertat que va proferir Sisa l’any 2000; i m’agrada l’afilada vista per no oblidar-se d’El Guincho o Joe Crepúsculo; hi ha valentia per escollir Hidrogenesse per damunt d’Astrud i saludable seguretat per reivindicar els Pets de la maduresa, amb Agost. També m’agrada la provocació lúcida que denota la tria del primer disc dels Manos de Topo i la justa (i indiscutible) presència de Mishima, Antònia Font, Refreee, Manel (clar!) i Roger Mas (en un número 10 que podria ser un número 1). Però hi trobo a faltar tres noms, per als quals, al meu entendre, caldria ampliar la llista a catorze (veus què fàcil?): Mazoni i el seu conceptual Esperança 0, Eufòria 5, perfecte retrat de la meva generació; l’hedonisme virtuós i verinosament innocent de la Casa Azul i la seva Revolución Sexual, bombó irresistible. Igualment, em sobta no trobar-hi alguna cosa de Love Of Lesbian (millors compositors de cançons que d’àlbums, d’acord) i finalment, jo no m’hagués oblidat de les Casualidades, de Miqui Puig, fulla de dietari perduda, un must, en serio; millor que qualsevol psicòleg. Apa, ja està dit.

3 thoughts on “D’això de les llistes

  1. Jo estic en contra de les llistes per sistema. L’Enderrock en fa un munt i no em canso de criticar-les. Són reduccionistes i, al meu entendre, no fan cap bé. Sobre la llista de Time Out, en deu minuts podriem elaborar una llista d’onze referències totalment diferents i d’igual o més qualitat, i segur que ho llegiriem i pensaríem: “ah, si, tenen raó”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *