De les paraules als fets


Captura de pantalla 2017-01-16 a les 21.30.01

Dels laterals de la C31 a Sant Crist n’hem parlat massa, i massa sovint sense acompanyar les paraules d’accions concretes. Però han començat a passar coses, coses que no són la ‘remor de veus’ de sempre. Tot i que ja fa uns mesos que es comencen a moure algunes qüestions de gran calat, ha estat aquesta setmana que s’ha celebrat el consell de direcció del Consorci de les Àrees Residencials Estratègiques (ARE) de l’Estrella i Sant Crist, una reunió política i tècnica que crec que és especialment valuosa.

Deixeu-m’ho explicar en quatre claus. En aquest enllaç, en tot cas, podeu accedir, però, a una informació més exhaustiva.

  1. Implicació del conseller i l’alcaldessa prova que el Sant Crist és prioritari i prova també del bon encaix entre les dues administracions responsables ara mateix. És la primera vegada que la primera autoritat de la ciutat participa directament al consell de direcció, en aquest cas acompanyada de la meva persona com a regidor responsable d’Urbanisme; i és (molt) destacable també la incorporació del conseller de Territori per part del govern del país. Aquest ja no pot ser només un tema tècnic, que és em temo com s’abordava fins ara. El lideratge polític és imprescindible i està garantit (un reconeixement, aquí, a la tasca del secretari general del departament Ferran Falcó)… però aquest lideratge serà insuficient sense la complicitat i l’acord amb el territori. De fet, just acabada la reunió el conseller i l’alcaldessa es van reunir breument amb el president de la FAVB i el president de l’AV de Sant Crist. Des de fa uns mesos funciona una taula político-veïnal per anar tractant sobre els laterals. Anem bé.
  2. Compromís econòmic: ja no només són paraules. El pressupost del Consorci aprovat ahir ja determina una partida de 2 milions d’euros, que aportaran cadascuna de les adminsitracions. També es va formalitzar el compromís de destinar els recursos obtinguts amb la subhasta de l’aprofitament urbanístic de l’Estrella a Sant Crist. Recursos que serviran per posar fil a l’agulla a la principal prioritat a hores d’ara: la construcció d’un bloc de pisos on reallotjar el gruix dels afectats pel darrer tram del lateral.
  3. Acord sobre la manera d’abordar l’operació: sabem com fer-ho. Tenim clar que: a) la prioritat és alliberar el sòl per construir el lateral, deixant per una fase posterior la transformació de la façana del barri. b) per fer possible alliberar el sòl, hem de projectar i construir un bloc per a les famílies que en el procés d’expropiació optin per pis. c) en paral·lel a aquesta construcció, cal començar l’expedient de taxació conjunta, imprescindible en la gestió urbanística de l’operació. Fins ara, no s’havia identificat un full de ruta clar i compartit (i el que és més important, amb una primera injecció econòmica) per fer possible l’acabament del lateral.
  4. Cura en el mentrestant: l’objectiu de tots és poder licitar les obres de la darrera fase de la calçada lateral abans d’acabar el 2017, però és evident que encara hauran de passar com a mínim tres anys abans de l’inici de les obres del lateral en aquest tram, entre Coll i Pujol i la Rambla Sant Joan. Com que el pas en aquest indret està molt degradat, dins el pla Recupera vam reservar una partida per fer un arranjament d’urgència que licitarem aquest trimestre. En breu, igualment, han de començar també les obres de la fase dels laterals que va de President Companys a Coll i Pujol.
  5. I ara què? Ara es tracta de veure la manera com articularem la promoció del bloc de pisos i a on; tenim feina avançada però cal concretar-la. El proper consell de direcció, previst per a d’aquí tres mesos, ha de definir ja el model i propiciar poder fer ja les primeres tramitacions. En aquests 2 anys i mig que queden de mandat tindrem moltes ocasions d’anar seguint aquest (important) tema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *