“M’interessa [el mite del somni americà] perquè la cultura nacional es basa molt en la idea de lluitar i de tenir èxit: en lloc d’elevar-nos amb les masses, hem d’elevar-nos de les masses. La teva situació extrema és la meva oportunitat. Això és el que constitueix la base de la nostra vida econòmica i això és el que constitueix la resta de les nostres vides. És aquest mite americà: la idea de treure alguna cosa del no-res. I aixo també afecta l’esperit de l’individu. Fomenta la divisió. Sentim que només podem tenir èxit a costa d’un altre. Tothom té les mateixes oportunitats pero només un arriba al cim.” Són paraules de David Mamet, en una entrevista de 1984 recollida en el programa de mà del muntatge d’American Buffalo que ha dirigit Julio Manrique i que es pot veure al Lliure fins el 14 de febrer. És una obra dura, densa i complexa, com el millor Mamet. Manrique i els tres actors Ivan Benet, Pol López i Marc Rodríguez brillen de principi a final en una producció notable. El capitalisme descarnat s’hi mostra, ben oportunament per als temps que vivim. Però Mamet és, en el fons, un gran moralista. No es conforma a dir solemnement ‘això és la selva!’, ens diu també el que està bé i el que no. American Buffalo reivindica els vincles entre les persones, allò que fa que una societat valgui la pena, la solidaritat, la lleialtat, els valors. Que les persones han de tenir cura les unes de les altres, i que oblidar això té ‘càstig’. I això també és ben oportú.
Intentarem no perdre’ns-la. Al lliure les entrades ja s’han exhaurit, però veig que surten de bolos arreu, incloses ses illes :)
Ja les tenim!
M’agrada molt David Mamet, i aquesta obra – és molt bona! Ho recomano a tothom interessat en el somni america.
Acabo de trobar el teu bloc/articles (gracies al link des del bloc de Oriol Gracia), pero ho apunto als “favoritos” – felicitats, molt interessant tot – i bones opcions al jukebox:)