Una tauleta és alguna cosa més que un ordinador sense teclat o un smartphone amb la pantalla ampliada. És cert que aquesta mena de dispositiu ens permet emular la majoria de prestacions d’aquests dos equipaments, però el disseny i característiques de les tauletes determinen una experiència singular, de la qual podem extreure moltes potencialitats quant al seu ús com a eina de treball. En aquest article abordem els punts forts… i també els febles per a ajudar-vos a decidir.
Article publicat al número 183 de Theknos, la revista del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona (CETIB). Clica a més informació per llegir-lo.
Les tauletes són un instrument de treball que excel·leix per la seva portabilitat (el pes i el tamany són un argument incontestable), per l’adaptabilitat a diferents entorns i per la (creixent) robustesa tècnica.
Professionalment, són atractives per a persones les feines de les quals requereixin una gran mobilitat, i per a les que aquesta feina té una component comercial (resposta de correus, presentacions, control i gestió de visites) o directiva (sincronització d’agendes, revisió i validació de documents, resposta de correus). Indubtablement, són també una opció molt recomanable per a professionals per compte propi, on es combinen en una sola persona tots els papers de l’auca.
Aquests són els seus punts forts:
- Connexió. Són aparells d’alta connectivitat, preparats per a connexions wifi (de sèrie en quasi tots els aparells) i també via 3G o 4G (transmissió de dades). Aquesta darrera opció té un sobrecost sobre l’aparell i també quant contracte de dades que s’acord amb la companyia de telefonia. Cal valorar-la en el cas de persones que requereixen una connexió ràpida i amb poc marge per a les incidències.
- Multimedia. Es tracta d’un dispositiu pensat específicament pels temps de la multiplataforma i de l’accés a una informació que avui ens arriba per diferents canals i formats, la qual cosa ens requereix passar de lectura a visionat (i a l’inversa) amb rapidesa i fiabilitat. És una eina especialment adeqüada doncs, per als professionals que tractin amb freqüència arxius o continguts visuals (fotos, vídeos)…
- Núvol. Els principals serveis d’emmagatzematge al núvol ofereixen versions per a tauleta. D’aquesta manera es poden llegir, consultar o validar informes arxivats al cloud, sense haver de patir per anar-se enviant o descarregant la darrera versió d’un determinat arxiu.
- Escriptura i edició. Les tauletes permeten prendre notes i treballar amb documents a través d’eines específiques (destaca Evernote) o a través de suites de continguts (l’Office de Microsoft ha renovat apps darrerament). Així doncs, és possible treballar amb documents en curs, escriure’n de nous o prendre notes i en un altre ordre de coses, també editar fotografies i fins i tot muntar vídeos.
- Aparador. Són una excel·lent eina de presentació de documents, especialment en reunions o visites amb un nombre reduït de persones. La pantalla situada damunt una taula rodona garanteix una visibilitat ràpida i fàcil a totes les persones reunides. La visualització de presentacions o de documents PDF (un catàleg, per exemple) esdevé una experiència propera i reeixida.
- Ebook disfressat. La majoria de tauletes permeten llegir diferents formats de llibre electrònic; i també documents en pdf visualitzats gràcies a programes que garanteixen una lectura agradables i còmodes. És veritat que les tauletes són massa pesades i que tenen una pantalla massa brillant per a una lectura continuada i intensiva, però són competitives i adeqüades per a la lectura en la major part de casos.
- Social. Les persones que hagin de tenir sempre un ull posat a les xarxes professionals tenen en les tauletes un bon aliat. Les principals xarxes tenen versió per a tauleta i també les suites que permeten programar i gestionar alhora diferents perfils.
- Entreteniment. No és l’objecte d’aquest article, però és evident que les tauletes tenen en les opcions d’entreteniment (jocs, pel·lícules, música…) un dels punts forts. Un argument de pes per a les persones que els toqui viatjar per feina o que tinguin moltes estones ‘mortes’ entre compromisos.
Els punts febles
- Programari no adaptat. Per contra, les tauletes no són poc adeqüades per al treball amb programes adhoc, bé perquè no tenen versió per a aquests dispositius, bé perquè requereixin un ús intensiu de processador i targeta gràfica.
- Dificultat d’edició. L’absència de ratolí fa la realització de determinades tasques (edició de fulls de càlcul, feines de disseny o dibuix) sigui força penosa. La falta de teclat en molts models també dificulta la redacció per a moltes persones i pot arribar a ser un obstacle a l’hora d’escollir les tauletes. Això es pot corregir amb teclats que, amb bones prestacions de bateria i a preus raonables, es poden incorporar fàcilment a l’equip.
- Autonomia. Aquest és avui un dels principals punts febles de les tauletes, per bé que les bateries han millorat moltíssim en els darrers temps. Un ús intensiu de les tablets (combinació de connexió a internet o 3G més bluetooth que requereixen alguns perifèrics) requerirà que tinguem la precaució de dur sempre amb nosaltres el carregador o una bateria de suport.
- Seguretat. Un tema delicat, en efecte, però no més que el que ens genera l’ús de netbooks o ordinadors portàtils. Cal tenir els dispositius protegits amb contrassenyes, també si és possible l’accés a determinats serveis al núvol. És important anar fent còpies de seguretat del que hi tenim i ser prudents en l’ús de wifis obertes.