Lliçons del Park(ing) Day

 Acte de @BCNMobilitat, a Badalona.

Acte de @BCNMobilitat, a Badalona.

El Park(ing) Day és un esdeveniment anual i global que aquest any també ha tingut lloc a Barcelona. S’hi han compromès més de 40 entitats, la meitat de les quals són membres de Barcelona + Sostenible. És una acció de caràcter simbòlic i efímer que obliga al ciutadà a mirar-se d’una altra manera la seva ciutat, que massa sovint dóna per descomptada, com si hagués oblidat que la ciutat en realitat és un instrument canviant, i que el construïm entre tots.

La cosa, certament, va més enllà de la simpàtica anècdota. El Parking Day exemplifica a la perfecció algunes de les noves i reeixides estratègies de comunicació ambiental.

Vegem-ho:

– Ves més enllà de les paraules, massa sovint trivialitzades i intenta comunicar amb la imatge i l’experiència. Una gandula i un para-sol en l’espai que ocupava un cotxe expliquen millor que qualsevol adjectiu el projecte de ciutats més humanes. No diguis què faràs, fes-ho.

– Enfoca endavant, concreta, acota. És evident que no hem d’oblidar els perills i riscos de la contaminació ambiental, però el parking day posa l’accent en les solucions, l’espai a reconquerir, allò que podem canviar. Al voltant de la iniciativa, s’articulen propostes concretes de millora de la ciutat. No és la queixa, és la proposta el veritable instrument de transformació.

 Cuida el to… sense catastrofisme, sense ganes de culpabilitzar. La majoria d’accions del parking day són una invitació a fer, són pròpies d’una ciutadania que ja no vol ser alliçonada sinó que busca parlar de tu a tu, que vol ‘tocar’ i participar en primera persona.

Hi ha moltes iniciatives que incorporen aquestes variables, cada vegada més. Senyal d’un moviment de fons que veiem reflectit en desenes de convocatòries per petites i modestes que siguin. Com la del Park(ing) Day.

La suma d’aquestes propostes petites… ja no és tan modesta.

ARTICLE PUBLICAT A SOSTENIBLE.CAT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *