Milk, i la presa de consciència

El cinema nordamericà és, majoritàriament, i encara avui, un cinema cívic, de gran calat moral (amb la qual no sempre estem d’acord…). Aquesta tradició fílmica té, a més, una important tradició de pel·lícules gremials: bombers, policies, metges, militars, vigilants de piscines, fins i tot d’enterramorts. Està clar, però, que, en realitat, mai són pel·lícules ‘només’ sobre bombers, policies, metges o militars. Són pel·lícules sobre la superació, sobre la creació d’una societat, sobre la pertinença, el compromís. Aquesta és la ‘moral’ de la història, que a vegades es degrada en ‘moralina’ barata. Els Estats Units d’Amèrica són un país encara jove, que necessita la narrativa ben tensada que expliqui la seva raó de ser. Milk, l’excel·lent última pel·lícula de Gus Van Sant, és el retrat –el biopic, diguem-ne– del primer càrrec públic explícitament homosexual de la història dels EUA, en Harvey Milk, regidor a San Francisco i interpretat amb el geni habitual per Sean Penn. És, per tant, una pel·lícula sobre l’homosexualitat? Explica, certament, un moment molt concret, en el qual el moviment gay va decidir ‘sortir de l’armari’, però és també un cant a la participació política, al compromís amb l’ideal. És així com funciona Milk, un film ple de moral –no de moralina–, que mostra amb vigor i emoció el naixement d’una consciència. La de ser d’un lloc concret. En aquest cas, el ‘lloc’ no és exactament físic –és la ‘nació gay–, però pel cas és el mateix.  

2 thoughts on “Milk, i la presa de consciència

  1. Milk és un típic heroi americà. En la nació del món on el culte a l’individu és més evident, les esquerres han optat per utilitzar aquestes grans personalitats per a fer avançar les seves reivindicacions. A Europa, en canvi, l’esquerra és anònima, sense veus massa protagonistes.
     
    El lema “he vingut aqui a reclutar-vos” només pot ser aplaudit en un lloc com els Estats Units. Obama no és més que el darrer exemple d’aquest fenòmen: un sol home que els guia a tots cap al “lloc concret” que dius.
    La pel·licula em va semblar molt bona pero l’actuació impressionant de Sean Penn n’eclipsa totes les altres virtuts.
  2. Amb tots els respectes, la pel·lícula em va semblar molt ben intencionada… però potser un xic plana. Crec que el director creu que n’hi ha prou amb el què explica i amb els actors que té (magnífics tots) però potser esperava una mica més… Menys telefilm de luxe i una mica més de nervi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *