Notes (ràpides) després de l?absolució de l?alcalde

Article publicat a oriolllado.cat el desembre de 2013.

1. L’alcalde del PP a Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha estat absolt aquest matí del cas dels pamflets xenòfobs. Judicialment es tanca el tema (era previsible, malgrat tot). Políticament, el tema continuarà obert, crec; mentre socialment, s’observa un cert cansament davant del discurs del ’tot és culpa del PP’ per la seva cada vegada més contrastada dificultat d’esgarrapar (ben al contrari) a l’adversari.

2. Amb l’absolució, el govern dèbil i erràtic del PP rep una nova bala d’oxigen i supera el meridià del mandat amb una certa tranquil·litat, ajudat per una oposició trencada (plena de retrets i desconfiances després del fracàs de la moció de censura) i amb una societat civil viva i dinàmica, però cada vegada més desconnectada. No hi ha model de ciutat compartit. I l’alternativa o les alternatives s’estan cuinant a un foc que segurament no pot anar més ràpid.

3. Albiol va ‘guanyar’ esgrimint canvi (després de més de dues dècades del PSC) i defensa davant l’’amenaça’ externa, que és com va definir el procés de canvi de paisatge urbà i humà en molts barris de la ciutat. Va obviar aleshores la qüestió nacional. Ja no ho podrà fer, i més si salta cap amunt, com indiquen algunes veus informades. De fet, si guanya projecció a la política nacional haurà de reforçar els plantejaments anticatalans a Badalona, que fins ara ha mantingut amb una hàbil discreció.

4. Li caldrà fer-ho per coherència i per contenir millor C’s i PxC (això ho va fer molt bé el 2011) i també per continuar esgarrapant vots de la gent gran del PSC, desinflat i a la defensiva. És probable que la nova aposta li faci perdre centralitat i atracció de ‘moderats’ d’òrbita CiU (el PP va obtenir resultats sorprenentment bons en els barris menys perifèrics). No tindrà més remei que jugar-se-la i esperar que la balança continui al seu favor. De cara al 2015, però, s’obren algunes preguntes: qui articularà el ‘vot útil’ a la contra? Qui convencerà (i il·lusionarà) amb model alternatiu de ciutat? Qui es beneficiarà del reforç (o omnipresència) de l’eix nacional en la política local? Serà governable la ciutat en el que queda de mandat? Serà governable després de les eleccions municipals del 2015?

5. Que el govern de la 3a ciutat de Catalunya s’oposi radicalment al procés és central pq aquesta pot anar acompanyada de decisions que afectin logística i seguretat, clarament substancials. També és i serà clau com a la ciutat abordem el debat de la pertinença i els referents als nostres barris (la feina haurà de ser necessàriament empàtica, propera, prudent, sincera i molt realista en la línia del que comentava en Pere Meroño i jo mateix fa uns pocs dies en aquest apunt). No podem menystenir l’efecte amplificador que pot tenir el nou ‘leitmotive’ d’anticatalanisme populista des d’una ciutat gran com la nostra. A Badalona, el taulell polític cal mirar-lo amb doble perspectiva ‘local’ i ’nacional’; avui més que mai una i altra estan connectades.

D’aquestes i altres coses en parlarem demà, dijous 12 de desembre, a l’Anís del Mono, amb Esquerra Badalona. Més informació, aquí.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *