#premisnacionals, mirall d'un país sortosament complex

Tornem-hi, amb el paper del castellà en la futura (of course) Catalunya independent. Bona notícia, en tot cas: aflora de nou als diaris i a les xarxes socials el debat sobre el nostre model futur de país, debat necessari i urgent (ja fem tard) que intenta fer camí allunyat de victimismes i essencialismes. Saludablement distanciat dels ‘ismes’ i cada vegada més transversal i divers, aquesta ‘nova’ conversa posada al dia es revela engrescadora, tota una invitació.

Ara ha estat Carles Duarte, director del CONCA, el que ha animat l’intercanvi amb la seva proposta de reinventar el Premi Nacional de Cultura, tot reconeixent alguns dels representants més sòlids de la nostre cultura però que, ai, escriuen en castellà. Per cert, cal llegir l’article que el poeta i avui també gestor cultural feia ahir al diari ARA, i més quan tants l’han comentat i discutit sense ni tan sols haver-lo llegit. 

“Que a Catalunya existeixen premis institucionals exclusivament dedicats al català és lògic, però també és cert que fan la impressió de pertànyer a una cultura resistencialista que ja hauria d’estar superada. Catalunya és una comunitat humana que té la sort de tenir dos idiomes, i ignorar-ne un és senzillament absurd. I encara més greu: fa lleig. Això no exclou que el català continua patint una evidentíssima inferioritat respecte al castellà, i que els esforços de les institucions i la societat civil haurien de dirigir-se a donar suport a l’idioma més feble.” Albert Sánchez Piñol citat ahir a El Punt Avui per Valèria Gaillard.

Sigui com sigui, i com que el debat (“un debat polític, més que no pas cultural”) va més enllà de la serp d’estiu, he decidit de nou a aplegar en un #storify alguns dels arguments que ahir van bullir a la xarxa. Hi he afegit també alguns apunts meus, que crec que casen bé amb el tema.

És una selecció tan personal com incompleta. Espero, tanmateix, que sigui interessant i que en tot cas serveixi (almenys) per descobrir a gent amb coses tan assenyades a dir com les que diu en Martí Adroher.

Hi podeu accedir en aquest enllaç.

4 thoughts on “#premisnacionals, mirall d'un país sortosament complex

 1. Un petit apunt només: Duarte no és el director sino el President del CoNCA, i el portaveu del plenari del CoNCA. El director és Norbert Tomàs, un inepte de la sectorial de cultura de CDC que el partit havia de col.locar en alguna banda i va acabar allà. No tenen res a veure, per molt que no convencin les declaracions: un és un intel.lectual, l’altre un inutil.
 2. Volem un Premi Nacional de Literatura Occitana.Nosaltres som occitans, no som castellans, no ho hem sigut mai,occitans ho hem estat sempre, nosaltres som una gran derivada de la civilització occitana.
  Cal,però que respectem als que han vingut d’ altres contrades a casa nostra i que fan literatura
  en castellà, però nosaltres com a assentament humà som occitans.
  L’ occità és oficial als Territòris de la Generalitat de Catalunya,doncs si cal un premi per la literatura castellana,també cal per l’ occitana,sens falta.
 3. Que existeixen premis institucionals en català, sembla una anomalia passatgera, per què el català en sí és una anomalia dins d’Espanya, que l’Estat espanyol s’encarregarà de corregir a poc a poc.

  El president del CONCA, Carles Duarte ha posat el dit a la nafra, els premis importants són sobre tot en castellà, com tindria que ser.

  Els autors catalans que escriuen en castellà estàn emprenyats, per què sembla que fins ara només podien guanyar premis en Espanya i els seu Estat.

  Mentre a les institucions catalanes només és poden guanyar premis en català. 

 4. PERÒ ELS CATALANS QUE HAN OPTAT PER FER CULTURA EN CASTELLÀ, NO S’HAN EXCLÒS ELLS MATEIXOS DE LA NOSTRA  CULTURA. POSEM-HO AL REVÈS : SI JO FES UNA NOVEL·LA SOBRE EL FRANQUISME EN CATALÀ LA CONSIDERARIEN CULTURA ESPAÑOLA ?. PER ALTRA BANDA NO VOLEN PROVOCAR UN CAS COM  BLASCO IBAÑEZ, EL AUTOR DE LA “LA BARRACA” A VALENCIA ? . BÉ QUE EL VAN CONSIDERAR NOVELISTA ESPANYOL NO PAS VALENCIÀ. ALLÍ SE SENTIEN MÉS FORTS I NO HAVIEN DE DISSIMULAR  MULTICULTIS, COM ELS DEL CONCA ACÍ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *