Tres apunts: Ainaud de Lasarte i Badalona

L’historiador, advocat, periodista i polític català Josep Maria Ainaud de Lasarte ha mort aquest dijous als 87 anys. Els mitjans i les xarxes socials han fet aflorar dades, cites i valoracions d’interés. L’Ainaud era un home reconegut i estimat: “sempre treballant per una identitat de Catalunya oberta, plural, culta i universalista”, ha subratllat el conseller de Cultura Ferran Mascarell.

Aquest apunt d’urgència és per destacar tres dades, en clau badalonina. Ja hi haurà ocasió de reconèixer la tasca de l’historiador i de glossar-ne la figura amb més profunditat i coneixement. De moment, però, comparteixo algunes informacions oportunes, bé que necessàriament incompletes, per a un dia com avui.

  • Els pares de Josep Maria Ainaud de Lasarte, Manuel Ainaud i Carmen de Lasarte i Karr van viure un temps a Badalona, a principis dels anys vint. Ainaud era artista i pedagog i “lluità tota la vida per un aescola pública, gratuïta, catalana i de qualitat.” Al pis on van viure fins el 1922, situat al carrer Sant Bru, 3, “tractaren la família del mestre Bori i Fontestà, la de Pompeu Fabra i la de Marcel·li Antich; altres companys de Manuel Ainaud també estaven vinculats a Badalona, com els germans Trias i Pujol, metges o Pau Romeva, de l’Associació Protectora de l’Ensenyança en Català.”. Ho explicava el mateix Josep Maria Ainaud en el número 47/48 del Carrer dels Arbres.
  • L’historiador va jugar un paper clau en la comissió organitzadora de la primera Nit de Santa Llúcia que es va celebrar a Badalona, l’any 1978, a l’Hotel Miramar. Ainaud de Lasarte era l’enllaç d’Òmnium Cultural amb l’organització local de l’esdeveniment literari. Ho explica Edelmir Sancho, exdirector del Museu de Badalona i també implicat en l’esdeveniment. Ainaud de Lasarte va tenir també un paper simbòlic en els actes de la segona edició de la Nit de Santa Llúcia que es va fer a Badalona l’any 2004. Va ser presentant un llibre del pedagòg Joan Soler i Amigó al Saltamartí (la foto que il·lustra aquest apunt i que vaig fer jo mateix, correspon a aquell acte).
  • Ainaud de Lasarte va mantenir estrets i continuats llaços amb Badalona, a través de diferents persones, tot i que destaca la seva col·laboració d’anys amb la Carme Llobet (Amics de la Música, Òmnium Cultural, Rialles).

L’Ainaud, historiador proper, lluitador exigent, home savi, sempre va ser un referent per a la gent d’Òmnium Badalona… i crec que puc parlar en nom de totes les juntes i presidències del quart de segle d’existència de la seu. Ja el trobem a faltar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *