Prioritzem Montigalà, però no podem bloquejar Badalona Capaç

EL GOVERN TÉ UNA ALTERNATIVA: El Govern ha complert amb el compromís de proposar una alternativa a la Fundació  Badalona Capaç. És aquesta: a través de la inversió pública, es proposa la construcció del centre especial de treball en un solar de Montigalà. Aquesta opció és la que presenta més seguretat jurídica, garanties de finalitzar amb èxit i suposa un benefici més alt per a la ciutat. Aquesta proposta, en el cas de tenir el suport polític suficient, implicaria no tramitar la controvertida modificació de PGM defensada inicialment per la Fundació i que comportava la construcció del nou centre a través d’un intercanvi amb Mercadona, mitjançant el qual aquesta empresa podia obrir dos nous centres comercials a la ciutat.

L’ALTERNATIVA, TANMATEIX, HA DE TENIR EL SUPORT POLÍTIC SUFICIENT AL PLE. ERC s’ha compromès des del principi a buscar una alternativa que respongui a les necessitats de la Fundació i que sigui positiva per a la ciutat. En tot cas, qualsevol proposta, per ser viable, requereix  del suport de la majoria qualificada al ple.

ARRIBATS A AQUEST PUNT, ERC PROPOSA: Portar a ple el primer tràmit per a fer possible l’opció de Montigalà, és a dir el pla especial d’ assignació d’ usos al solar del carrer de la Ciència. En el cas que aquest tràmit no tingui els vots necessaris per a tirar endavant,  ERC, en virtut del compromís adquirit el mes de juliol, defensa portar a ple l’opció millorada del Turó de l’Enric. Això ho proposem tot i assumint que aquesta solució no és la preferida pel govern i que, malgrat el vot contrari o l’abstenció de les tres forces que en formen part, tiraria endavant amb molta probabilitat amb el suport majoritari de l’oposició.

EL PLE MUNICIPAL L’ÒRGAN QUE OSTENTA LA REPRESENTACIÓ POLÍTICA I ON  ES DEBATEN LES DECISIONS. El projecte alternatiu de Montigalà és el projecte del govern, i també el d’ERC, però aquesta alternativa pot no ser viable políticament. I arribats a aquest punt, em costa entendre que, malgrat l’evidència que l’alternativa proposada no té suport polític, bloquegem qualsevol solució per al problema plantejat. Una dada significativa 20 dels 27 regidors del ple han demanat formalment que aquesta decisió sigui portada a consideració del ple. Ja no és tant què en pensem del projecte en sí, si no si el ple és o no el lloc on discutir les grans qüestions de ciutat. I jo crec que el ple és aquest lloc; el lloc on millor es reflecteix la representativitat de la ciutadania.

EL PROJECTE DEL TURÓ DE L’ENRIC HA ESTAT MILLORAT I OFEREIX MÉS GARANTIES GRÀCIES A L’ACCIÓ DEL GOVERN I PER TANT POT SER ASSUMIBLE. En aquest punt, està clar, tenim una clara desavinença amb els companys de govern. Nosaltres sostenim que el projecte del Turó de l’Enric d’avui ha estat clarament millorat respecte el que es va aprovar en el mandat del PP.

L’àrea que m’ha tocat dirigir ha treballat aquests mesos en dues línies: definint i bastint l’alternativa de Montigalà i d’altra banda, assegurant la millora del dictamen inicialment aprovat el mandat passat. En aquest sentit, i pel que fa al projecte del Turó de l’Enric, hem millorat l’accessibilitat des de l’avinguda Carlemany (inicialment no accessible); hem reduït el vial per damunt del turó de 10 a 6 metres d’amplada; hem augmentat la superfície a urbanitzar a compte del promotor en la via pública; i hem vetllat millores en les condicions de sostenibilitat de l’edifici. També hem treballat en canvis de planejament que garanteixen una millor protecció del Turó de l’Enric: eliminació d’edificabilitat en la part de l’avinguda Cerdanya i ajustos de planejament per a protegir millor Torrent de la Font, en la línia de l’informe encarregat a l’Àrea Metropolitana.

Amb aquests canvis, creiem que és possible portar el tema al ple; encara que com a partit no hem decidit quin seria el nostre posicionament i que jo públicament a la ràdio avui he confessat que personalment valorava una abstenció, tot reiterant que per a nosaltres la millor opció continua sent Montigalà.

ERC ESTÀ ON ESTAVA. ERC manté el posicionament defensat fins ara i que inicialment va ser compartit per les altres forces de govern: treballem i busquem alternatives, però si no les trobem… no podem bloquejar la solució al problema. Tanmateix, és evident que la posició dels republicans ara mateix és minoritària dins del govern.

I ARA? Continuem compromesos en el projecte col•lectiu amb Guanyem i ICV-EUiA, amb qui tenim un pla de govern ampli i sòlid de transformació de la ciutat que va més enllà d’aquest mandat, però no podem renunciar a expressar la nostra veu crítica ni a intentar treballar pel desbloqueig del problema.

I per últim, però no per això menys important, restem a l’espera de trobar la manera de continuar ajudant a trobar una solució per a Badalona Capaç, en les condicions que marqui el nou escenari polític.

+ info:

+ altres apunts al blog:

One thought on “Prioritzem Montigalà, però no podem bloquejar Badalona Capaç

  1. El tema és molt complicat i totes les postures tenen la seva part de raó. El que no té sentit és que el govern es tanqui en banda simplement perquè no es pot fer el que els seus components creuen que és el correcte.

    Una mica de sentit comú ja va bé.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *