Sense fils?

El debat sobre els servidors de dades i les xarxes de telefonia mostren la maduresa d’un sector crucial que hem de començar a auditar amb rigor.

La navegació a internet cada vegada és més fluïda i ràpida, fins i tot en dispositius mòbils és possible tenir unes experiències a la xarxa impensables fa molt poc temps. És veritat -seria absurd passar-ho per alt- que més val no tenir una incidència greu, o despertar-se un dia amb ganes de canviar de companyia… per no parlar del fet que l’ample de banda que compres a les companyies mai és el que prometen en la publicitat. Però malgrat aquestes disfuncions que, inexplicablement, encara no s’han abordat satisfactòriament per part de les autoritats, la facilitat amb la qual saltem d’una pàgina web a l’altra, ens descarreguem arxius o compartim continguts té un caràcter quasi sobrenatural: fa un temps, algunes persones grans encara deien allò de ‘sembla màgia’.

La major part de vegades la cosa rutlla, i no només és plaent, sinó que és útil, i del tot necessària. És per això que en volem més. Però la logística per assegurar-nos la capacitat de transmetre informació d’un ordinador a l’altre és enorme i, en realitat, no és gens invisible. La planificació per fer front al repte d’una societat que es va tornant cada vegada més dependent de l’accés a internet és, igualment, cada vegada més complexa. El vicepresident de Sun Microsystems, Subdoh Bapatdeia fa uns dies a The Guardian que “en un món on l’accés a l’energia cada vegada és més complicat, no podem continuar fent créixer la petjada ecològica d’internet, hem de gestionar millor el consum d’energia”. Sun Mircosystems és un dels principals fabricants de servidors web. “Necessitem més centres de dades, necessitem més servidors. Cada servidor crema més energia que l’anterior i l’energia cada vegada és més cara”. Si aquestes dinàmiques continuen, una part del sector creu que internet -i per extensió la societat- pot afrontar una ‘tempesta perfecta’ ben aviat. Alarmant? Prou.

Hi ha més de 1.500 milions de persones connectades arreu del món, i els científics citats pel rotatiu britànic assenyalen que cada any la petjada d’internet en termes d’energia s’incrementa d’un 10%. El problema és que aconseguir dades fiables és difícil. Rich Brown, un analista d’energia del Lawrence Berkeley National Lab a Califòrnia explicava al mateix Guaridan que “és difícil que les companyies donin informació fiable”. De totes maneres, un estudi dirigit pel mateix Brown i encarregat per l’agència de protecció de medi dels EUA (la coneguda EPA) mostra que l’any 2006 els centres de dades dels EUA van fer servir energia suficient per servir tota l’electricitat del Regne Unit durant dos mesos. En l’agenda hi ha els nous dissenys de servidors, mètodes innovadors de refredament i una major inversió en energies renovables.

Urs Hölzle, vicepresident d’opreracions de Google, contextualitza dient que “l’ús d’internet és part del nostre consum, tal com la televisió o conduir. Hi ha consum, clar, però en el context general… em sembla que no és el problema”. Google va invertir fa uns anys en la fabricació dels seus propis servidors amb l’objectiu de reduir-ne l’impacte. No ha fet públic el resultat d’aquella inversió.

Igual d’interessant és aquest altre article del mateix diari: El partit verd anglès ha denunciat que la innecessària duplicació de la xarxa de telefonia mòbil al Regne Unit implica el malversament de 300 GWh a l’any, equivalent, segons les dades del rotatiu, a l’ús anual d’electricitat de prop de 70.000 cases. Un acord empresarial entre T-Mobile i dues companyies més ha portat a una reducció del 20% de les demandes d’electricitat de les empreses que han engegat aquesta iniciativa.

Una i altra notícia ens mostren el que hi ha rere la immediatesa del servei, els fils que no veiem quan diem ‘sense fils’. El debat sobre els servidors de dades i les xarxes de telefonia mostren la maduresa -per creixement i sofisticació- d’un sector crucial i que, com a ciutadans i usuaris -i no és exactament el mateix- hem de començar a auditar amb rigor.

PUBLICAT A SOSTENIBLE.CAT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *