Trobada de blocs, trobada de veus

Aquest passat dissabte va tenir lloc a Dalt de la Vila la segona trobada de blocaires de la ciutat. Una quinzena de persones van trobar-se a la seu d’Òmnium Cultural en aquest barri per compartir, tot veient-se les cares, algunes de les qüestions que els ocupen en els seus diaris personals a internet. Hi ha qui diu que sempre és una incògnita, una trobada de blocaires. Que una cosa és el món virtual, i l’altra el món ‘real’. Deixant de banda que la virtualitat és ben real –i que per tant no té gaire sentit distingir de forma absoluta entre un i altre món–, crec que en general aquesta mena de trobades van bé. I van bé, perquè al capdavall apleguen gent interessada en les coses, acostumada a conversar i a debatre, gent que practica la ‘curiositat’. La trobada va començar fent un cercle i va acabar al voltant d’una taula, al pis inferior, a la imprescindible Sargantana. La masia del carrer de la Costa, on també té la seu el Centre Excursionista de Badalona, oferia així una mostra del potencial present com a dinamitzador d’un barri massa temps oblidat. (.. continua..) 

De la trobada en van sortir un parell de compromisos, un per la continuïtat (que ja és per celebrar) i l’altre per mirar de trobar eines per fer més estrets els vincles diaris entre les persones que segueixen l’actualitat del municipi a través de la xarxa. Cal dir que entre els presents, no tots dediquen la seva atenció a les coses de Badalona, i que hi havia absències importants, que no van poder ser a la trobada. Però en tot cas, reforçar les xarxes sempre és una feina positiva, encara que sigui entre punts aparentment dispersos o molt diferents, encara que aquest procés es faci sense un objectiu clar i delimitat.

El valor de la trobada de blocaires és un altre. Més enllà de l’interès particular dels participants –que van poder conèixer-se i passar una bona estona parlant i compartint bones menges– la ciutat surt reforçada cada vegada que un grup de persones compromeses amb el món que les envolta –això és, també, un blocaire– s’asseu a parlar una estona. D’aquesta manera, la xarxa es fa més forta i a la vegada més flexible, i aquesta combinació -fortalesa i flexibilitat- és imprescindible per encarar el futur arreu, també a Badalona. Les persones que desenvolupen part de la seva tasca associativa o ciutadana a la xarxa hi han de tenir un paper important. Internet ofereix avui moltíssimes possibilitats per millorar la capacitat crítica dels ciutadans, per assegurar majors i més eficients cotes de participació. És important que la gent que hi és més activa des d’un punt de vista ciutadà s’asseguin a parlar-ne. És un primer pas. I no és menor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *