Una eina al servei del ciutadà

[ARTICLE PUBLICAT A LÍNIA BADALONA el 25.5.2017] El diari que tenen a les mans ha acceptat aquest text com a resposta a un article que l’Estanis Alcover va publicar setmanes enrere sota el títol “El futur de la premsa local passa per la Casa de la Vila?”. El futur del periodisme no passa per un sol lloc, per sort, però això no treu poder interpel·lar la pregunta.

Amb l’Estanis, amb qui vam ser col·legues uns anys a Revista de Badalona i també a El Punt, comparteixo el paper importantíssim del periodisme en nuar la formació de la identitat (sempre un concepte dinàmic, aquí l’afegit és meu) des del relat de la quotidianitat més propera. Aquest paper insubstituïble està en el cor mateix de la premsa local, per bé que avui les fronteres entre el que és ‘premsa’ o no són més difuses que mai, la qual cosa no és negativa per si mateixa.

La cosa va de preguntes, de repensar límits, de desbordar etiquetes. Afegeixo, per tant, algunes preguntes que són oportunes i que cal que plantegem també. Quin és el paper de la premsa en paper? Com es relaciona amb els nous formats transmèdia? Quin paper tenen les noves narratives en les generacions més joves? Quins models de negoci tenen sentit avui? Quin paper hi ha de jugar l’administració? Quina responsabilitat tenen els mitjans en la promoció de debats crítics i responsables en el si de les nostres societats cada vegada més polaritzades i amb evidents esquerdes de credibilitat i autoritat?

Són preguntes que donen per molt. El futur de la premsa local passa per la Casa de la Vila? En tot cas, hi passen moltes d’aquestes preguntes que he apuntat unes línies més amunt.

El govern que represento té les arrels en moltes entitats de la ciutat i quatre dels 10 membres hem estat vinculats amb la comunicació fins fa uns pocs mesos. Sabem de la importància dels mitjans, també que la realitat de la comunicació ha canviat, i molt. Estem convençuts que uns mitjans forts són un ingredient imprescindible en una societat sana i crítica. Els hem trobat a faltar sovint en la feina que hem fet des de la societat civil. Venim d’uns anys difícils i convulsos en els mitjans públics locals.

En la nostra responsabilitat com a gestors hem recuperat subscripcions a mitjans escrits i hem diversificat i ampliat les capçaleres que entren a les taules de l’Ajuntament, hem fet una política més equilibrada de gestió de la publicitat i hem impulsat un model de mitjans públics eminentment professionals. I crec que amb encert. N’estic, n’estem, contents, vaja. Els mitjans disposen ara d’un estatut del treballador i han sortit de la política de blocs electorals, fet que demostra maduresa i compromís amb la funció social del periodista. La innovació i la imaginació són valors en uns mitjans que han multiplicat la producció pròpia i que són més sostenibles que abans econòmicament. Repensar els mitjans públics, sí. I fer-ho des de la perspectiva professional, sobretot.

N’estic content, com a polític —visió compartida amb Jose Téllez— i com a periodista. Tenim uns mitjans públics més compromesos i implicats… i crítics quan cal i toca amb el govern. El model de mitjans de l’actual gvern és deixar als mitjans que facin la seva feina. No sé si això és molt o és suficient. Però és, crec, el millor que podem fer. Perquè aquesta feina l’han de fer els periodistes. I només tindrà sentit si la fan els periodistes.

L’administració ha de ser justa i transparent en el seu tracte amb els mitjans, acompanyar sense interferir. En definitiva, reforçar i comprometre’s amb el que ha de ser el periodisme: una eina al servei del ciutadà.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *