El festival 48h Open House, un dels festivals d’arquitectura de referència a Europa, és també una bona ocasió x (re)descobrir #Badalona. A continuació una selecció personal a partir d’allò que en aquesta edició em sembla més interessant:
A continuació una selecció personal a partir de 5 elements destacats:
- Aquest any, el festival se centra especialment en l’obra de l’arquitecte Oriol Bohigas (aquí podeu accedir al programa especial), clau en la transformació urbana a Barcelona i que, amb el seu estudi, va tenir també petjada a la nostra ciutat. Va ser en els seus anys de consolidació. Hi ha diferents obres de Bohigas a la ciutat, però en aquesta edició de l’Open House se’n podran visitar dues. La Sabateria de Can Gubern al carrer de Mar i l’edifici Gama, al carrer Laietana, una obra especialment innovadora en el seu temps i reconeguda pels experts com a precedent de moltes de les solucions arquitectòniques que més endavant aplicaria Bohigas.
- La parròquia de Sant Jaume, de l’arquitecte Moragas, és una de les obres de l’arquitectura catalana contemporània de més valor a la ciutat, i també és de les més desconegudes. Fa uns anys, vaig dedicar-hi un post al blog, avui em satisfà molt la inclusió d’aquesta singular església dins la carta d’edificis visitables, però sobretot la seva inclusió en el patrimoni artístic de la ciutat, que iniciarem amb l’aprovació inicial de la fitxa en la junta de govern local de dilluns. És important combinar la divulgació del nostre patrimoni arquitectònic amb la seva protecció efectiva.
- Entre les obres visitables aquest any hi ha edificis ben coneguts i estimats (l’Anís del Mono, el Palau Olímpic), però s’inclouen també obres recents, que passen molt més desapercebudes. La inclusió en la programació és una oportunitat immillorable per conèixer de primera mà les solucions tècniques i la creativitat i compromís d’arquitectes d’avui. Destaca en especial la reforma d’un habitatge entre mitgeres al barri del Progrés, la casa Providència, dels arquitectes Flores + Prats i l’edifici d’habitatges Gironès, al carrer Weyler.
- L’app amb la qual podreu seguir la programació del festival és ‘made in Badalona. Aquí trobareu més informació.
- A banda de les obres visitables, el festival incorpora diferents itineraris. En destaco dos; el que recorre diferents elements d’arquitectura industrial reciclada a altres usos, i el que repassa diferents actuacions posteriors a les Olimpíades. Ja l’any passat vam treballar que les passejades fossin de la mà d’arquitectes directament implicats o amb un coneixement important sobre el tema. Aquest any repetim, oferint a la ciutadania la possibilitat de recórrer la ciutat de la mà d’Alfons Soldevila, pare i fill, Josep Maria Massot, Marga Abras… És important que us preinscriviu als itineraris, podeu fer-ho en aquest enllaç. Ah, i mentre passegeu, podeu aprofitar per visitar els restaurants locals inclosos en la plataforma Forquilla, amb qui aquest any iniciem una col·laboració que volem anar consolidant.
Més informació:
- Nota de premsa de l’Ajuntament.
- Open House 2016, apunt al meu blog.
- Mapa edificis.
- Llistat edificis.
- Accessibilitat als edificis.
- Especial famílies.
Un agraïment per acabar per a les persones que més hi han contribuït a Badalona: la Cristina Arribas, en Martí Noy, en Pere Vegué, en Josep Duran, l’Helena Ricomà i la Marga Abras… així com l’equip de 48h Open House.