Ampliar l’horari i altres reflexions de fons sobre biblioteques

En el ple de novembre de la Diputació de Barcelona (més informació sobre la sessió, aquí) es va aprovar per unanimitat una moció inicialment presentada pel PP però amb esmenes substancials d’ERC-AM, sobre l’ampliació de l’horari de les Biblioteques en èpoques d’exàmens. Amb el document es demana que la Diputació obri una línia d’ajuts als ens locals de la demarcació de Barcelona, exceptuant Barcelona, per tal que puguin tenir espais d’estudi nocturns en èpoques d’exàmens i que garanteixi que com a mínim els municipis de més de 50.000 habitants disposin
d’espais d’estudi nocturn equivalents al 50% de les biblioteques del municipi.

A continuació les notes que, més o menys, van servir de guió per la meva intervenció al plenari:

Content d’estrenar-me aquest mandat parlant de biblioteques.

 

Està bé sempre que en aquest ple, que al capdavall és la màxima representació de la institució, trobem un moment per parlar i aprofundir en els serveis que presten les biblioteques, l’equipament més ben valorat per la ciutadania, i al capdavall, un actor insubstituïble i d’un gran valor als nostres pobles i ciutats.

 

En el dibuix de país que van fer en el marc de la mancomunitat la xarxa de les biblioteques formava part de la paret mestra del futur país.

 

En ciutats i pobles com els nostres en aquest context de tantes crisis solapades, i en què la desigualtat es cronifica… les biblioteques són instrument i potser també en part refugi.

 

Aquesta moció ens permet aprofundir sobre un dels papers que juga aquest actor, que va molt més enllà —sempre ha anat molt més enllà— del prèstec de llibres. Espai de trobada, d’activitat cultural, de descoberta, de lectura… i d’estudi.

 

Està bé que els municipis puguin garantir aquest servei i que ho facin a través també d’aquest actor cultural i cívic, la biblioteca.

 

Agraïm al Partit Popular la disposició a enriquir aquesta moció, en què es proposa una línia d’ajuts econòmics pels municipis que disposin d’aquest servei i així facilitin la seva implantació.

 

Correspon a una demanda concreta dels municipis, i s’encaixa perfectament en la feina de la Diputació de suport als municipis.

 

A partir d’aquí, aprofitem també per reflexionar sobre els nous espais de trobada vinculats a la cultura, el coneixement a les nostres pobles i ciutats, com els poden enfortir i posar al dia; com podem fer que esdevinguin referents de comunitat i sentit crític. Al voltant de les biblioteques, d’ateneus, d’instituts i equipaments escolars fora d’horari, d’ateneus.

 

Ens comprometem en els propers temps a estirar aquest fil, al voltant de la cultura i l’educació.

 

El nostre vot és a favor.

També es van aprovar altres punts interessants, com la moció presentada per Esquerra Republicana i en Comú Guanyem en contra d’una planta incineradora de residus industrials a Cercs (tots els detalls del document aprovat aquí) i altres qüestions, que podeu repescar en aquest fil:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *