… I el #2o, a construir el nou país

“Ens veiem al carrer demà, el dia 1 d’octubre davant d’una urna i el dia 2 construint un país.” De l’acte del dijous 31 d’agost, #NovaRepúblicaSí al Círcol amb Oriol Junqueras, Marta Vilalta i Agnès Rotger.

📝 Notícia de l’acte al web d’ERC: http://ow.ly/bIWJ30ePhLe
🗞️ Repercussió mediàtica (recull premsa): http://ow.ly/Shof30ePhNO
⚡️ Resum 2.0 de l’acte: http://ow.ly/YiXr30ePhPg

A continuació, la meva intervenció (més o menys) com la vaig dir ahir al teatre:
Gràcies! Benvinguts al Círcol.

Ens fa molta il·lusió que avui ens acompanyeu… gent coneguda, i gent que no coneixem de res. Indicador positiu que ja fa temps que detectem a ERC.

Deixeu-me que us expliqui, abans de començar, aquesta primera fila, perquè hem volgut representar-hi una part important de la nostra ciutat, de la nostra comarca. Aquí ens acompanyen companys de la FAVB, començant pel seu president; de FAMPAS, de diferents forces polítiques, els amics d’Avancem-MES, gent de Guanyem, de la CUP, del PDCat, d’Iniciativa; d’Òmnium, de l’ANC, de Comissions, de la Federació d’empresaris; també ens acompanyen representants d’altres seccions locals, amics de Santa Coloma, Sant Adrià, de la federació comarcal. I senadors i diputats. Benvinguts tots.

I deixeu-me finalment que agraeixi a la secció local la feinada de fer aquest acte!

Escolteu, ja hi som! Tot just un mes per l’1 d’octubre, data del referèndum, l’opció que el 80% d’aquest país considera la més apropiada per resoldre finalment la pregunta que ens ocupa i ens preocupa des de fa tant de temps! Seran uns dies d’alta intensitat política. Esperats i temuts. Amb moltes incerteses i amb totes les conviccions.

I algunes coses que ens diran segur, pq mai han deixat de dir-les. Convé recordar les respostes, ara més que mai.

  • Us diran que això va de banderes i banderetes; però no, això va de com volem organitzar-nos, de com ens governem, de com tenim un país millor, de com millorem la nostra capacitat de resposta a les necessitats dels ciutadans.
  • Us diran que això és una cortina de fum, una excusa, però això va de lleis i de la nostra capacitat per aplicar-les…
  • Us diran que això no té res a veure amb els problemes reals, que és una construcció, un deliri… però això té a veure amb poder tenir una llei útil contra els desnonaments, de poder actuar contra la pobresa energètica, de tenir menys llistes d’espera, de tenir infraestructures a l’altura del nostre dinamisme com a país, de poder fer front als efectes del canvi climàtic…
  • Us diran que l’1 d’octubre és una ‘festa indepe’, però és el dia en què aquest país es reivindicarà divers, responsable i compromès, com ho va fer amb la fi de la dictadura… com ho va fer en la república… com ho va fer el 15m, com ja fa tantes diades, amb tantíssima gent i sense ni un vidre trencat…
  • Us diran que tot això cau lluny de Badalona… quan és en ciutats com la nostra on hem patit especialment el fet de no poder tenir els instruments i les eines que ens mereixem com a país…
Foto: Joan Ramírez.

Foto: Joan Ramírez.

I sí, és especialment en ciutats com la nostra que la nova República ha de marcar la diferència, i ho ha de fer des de la perspectiva combativa, solidària i justa que les ha descrit, descriu i descriurà.

La nostra és una ciutat de lluites compartides: a favor del català com a llengua de trobada amb la immersió lingüística,  a favor de la sanitat, a favor del transport públic, a favor de les oportunitats per a tothom, a favor d’una societat civil organitzada i exigent, a favor de la convivència entre creences!

No sé si vau veure aquell documental de les Lluites compartides. Hi sortien unes senyores de Pomar que als vuitanta van segrestar un autobús pq volien millorar el transport públic… els hem de dir que el dia u d’octubre s’estiguin calladetes a casa? Als pares i mares, avui avis, que van defensar que els seus petits fossin escolaritzats també en català els hem de dir que això no va amb ells? Als nostres joves d’avui els hem de dir que res, tu, que no ens donen permís i que si de cas ja veurem si més endavant…

Persones com elles, tan compromeses amb el país, els hem de dir que es quedin a casa? Ells que ens poden donar tantes lliçons… ens els volen amb la boca tancada?

El referèndum és el lloc on ens trobem tots i tots, el lloc com en totes les democràcies avançades, decidirem què és el millor… conjuntament, amb contrast d’idees i informació, amb respecte… però decidirem. No deixarem que ens treguin el dret a decidir el que és millor, a implicar-nos pel nostre futur sense condicions ni restriccions. Som ciutadans majors d’edat, de ple dret. No ens volem conformar amb menys.

Decidirem futur, sigui per quedar-nos o sigui per avançar cap a la nova república. A ERC treballarem perquè fruit d’aquest procés de decisió ens dotem de noves i millors eines. ERC lluitarà perquè aquests instruments d’estat estiguin al servei d’un país just, net i inclusiu, compromès amb Europa, el nostre mediterrani i amb el món.

Ens veiem al carrer, el dia 1 ens veiem davant d’una urna i l’endemà ens veiem construint un país.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *