La revolució comença en una mirada

El sha“El hombre de la multitud mira descaradamente al poder uniformado. Se queda plantado donde está. Después mira a su alrededor y ve la mirada de los demás. Son parecidas: vigilantes, todavía con una sombra de miedo, pero ya firmes e inexorables. Nadie huye a pesar de que el policía sigue gritando. Al final llega un momento en que se calla; se produce un breve silencio. No sabemos si el policía y el hombre de la multitud se han dado cuenta de lo que acaba de ocurrir. De que el hombre de la multitud ha dejado de tener miedo y de que esto es el principio de una revolución.” Ryszard Kapuscinski explica així el despertar de la revolta en el seu llibre “El Sha o la desmesura del poder”. Una descripció breu i concisa i, tota vegada desarmadorament poètica. La bona historiografia explica això mateix en centenars de milers de pàgines. Bé. Contrast, mètode, ofici. Però si ens haguéssim de quedar només amb una, de pàgina. Jo em quedaria amb aquesta, la pàgina 140 de l’edició del llibre que va fer l’Editorial Anagrama l’any 1987. I és curiós perquè no l’hauria escrit un historiador. L’hauria escrit un periodista.

2 thoughts on “La revolució comença en una mirada

  1. Ryszard Kapuscinski és una de les meves debilitats, Oriol. Vaig entrevistar-lo a Oviedo, quan li van donar el Príncep d’Astúries, i he llegit gairebé tot el que ha sortit publicat en català i castellà. Per a mi és un referent dels cronistes que envien a cobrir allà on hi hagi conflictes. Un plaer llegir-lo, de debò, no només Ébano, la seva obra més coneguda, sinó també les seves experiències i assajos… M’ha agradat veure l’apunt que feies!

    Salut!

  2. Ryszard Kapuscinski és una de les meves debilitats, Oriol. Vaig entrevistar-lo a Oviedo, quan li van donar el Príncep d’Astúries, i he llegit gairebé tot el que ha sortit publicat en català i castellà. Per a mi és un referent dels cronistes que envien a cobrir allà on hi hagi conflictes. Un plaer llegir-lo, de debò, no només Ébano, la seva obra més coneguda, sinó també les seves experiències i assajos… M’ha agradat veure l’apunt que feies!

    Salut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *