Perquè és tan greu el tancament del punt d’informació als nouvinguts a Badalona (cinc respostes)

Notícia sobre el tancament del punt d'informació i assessorament a Badalona Televisió.

Notícia sobre el tancament del punt d’informació i assessorament a Badalona Televisió.

Què és el Punt d’informació i assessorament als nouvinguts?
El punt d’informació i assessorament als nouvinguts de Badalona està impulsat des del Consorci Badalona Sud, participar per l’Ajuntament de Badalona i l’Ajuntament de Badalona a parts iguals, i està ubicat al barri de Sant Roc. Funcionava des del 2007, gràcies a l’impuls aleshores de l’equip coordinat pel regidor Josep Pera (CiU) i atenia una mitjana de 100 usuaris mensuals. El servei oferia acolliida, mediació i un servei jurídic, clau en processos de renovació de permisos, nacionalitat o de cites prèvies. El servei és competència municipal i està emparat per la Llei 10/2010 d’acollida de les persones immigrades.

Què ha passat?
El passat 4 de novembre va finalitzar el contracte que hi havia fins ara amb la Fundació Surt, prestadora del servei. Inicialment es va fer una pròrroga, però finalment va ser desestimada per la intervenció municipal. Finalment, divendres es va fer públic, d’un dia per l’altre, que el servei tancava portes.

Perquè és important i denunciable el que ha passat?
El tancament del servei deixa sense atenció un col·lectiu vulnerable que es troba sense alternatvia a la seva problemàtica: el punt d’informació i assessorament oferia un tractament molt especialitzat que no es pot replicar amb facilitat en l’estructura municipal. El tancament del punt d’informació se suma a altres informacions, com ara la cancel·lació la setmana passada del paquet d’activitats extraescolars esportives a escoles de Badalona sud dirigides a infància en risc d’exclusió, i al fet, no confirmat oficialment però sí avançat per alguns treballadors del punt d’informació dilluns, que també està en perill la continuïtat de l’Espai Cibercaixa (un espai de lleure per infants basat en les noves tecnologies) i que el servei d’atenció als desnonaments habitacionals no disposa ara mateix dels recursos necessaris.

Què es farà ara?
El regidor de Serveis Socials, Jordi Subirana, s’ha reunit aquest dimarts amb el Consorci Badalona Sud, després de la marxa de la seva ja exgerent, Pilar Vallès, per ‘posar ordre als expedients pendents i evitar que això torni a passar’; informa l’Independent. Subirana argumenta que s’ha tractat d’un problema administratiu i que, en cap cas, el govern ha donat cap ordre de tancar el servei. Afirma que s’està treballant per tornar a posar-lo en marxa al més aviat possible, però de moment no hi ha data.

Què ha fet i què demana ERC?
ERC-Avancem MES, conjuntament amb Guanyem i ICV-EUiA, han denunciat públicament la situació i exigeix la reobertura immediata del punt, així com dels serveis que s’han anat deixant de prestar. Badalona Sud necessita que tots els seus recursos per a la cohesió social i la convivència estiguin en actiu… aquesta zona ha estat una de les principals perjudicades per la decisió del govern del PSC de no tramitar el pressupost 2018, ja que en la proposta rebutjada es contemplava doblar l’aportació municipal al consorci. “No si val excusar-se en qüestions burocràtiques, aquest tema s’hauria d’haver seguit millor perquè s’havia advertit des de la gerència de Badalona Sud. En l’anterior govern no es van tancar serveis… i ara hem de lamentar que es va aprimant l’atenció pública en els barris més vulnerables socialment”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *