Avui m’agradaria centrar-me en tres projectes que ara mateix treballem des del govern. Són intervencions en tres espais de la ciutat: es tracta de la reforma de la plaça Trafalgar, a Llefià (primera foto); la remodelació de la plaça Roja (segona foto), a Sant Roc; i una actuació de transformació al torrent de la Font, entre Bufalà i Morera. Són intervencions urbanes ben singulars però en les quals és possible trobar un mateix fil conductor i que de fet té a veure amb el nom a l’àrea que dirigeixo: urbanisme per a una Badalona habitable.
Pel govern de la ciutat, l’espai públic no és quelcom a restringir i limitar (per exemple, traient bancs o tancant fonts, accions habituals en mandats anteriors) sinó que és una oportunitat, un instrument al servei de la gent, un motor de ciutadania.
En les tres actuacions hi trobem un enfocament similar. D’una banda, el procés de disseny dels espais, d’acord amb els serveis de projectes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, amb qui treballem conjuntament les operacions, s’han fet i es fan amb la participació dels veïns. Participació no (només) en la fase de validació, sinó en la de concepció.
D’altra banda, en els tres espais (plaça Trafalar, plaça Roja i Torrent de la Font) hi ha un mateix objectiu de fons: convertir els espais en llocs que afavoreixin el caliu ciutadà (per això la presència d’escenaris, punts de llum, bancs…) i també que connectin; places que no són illes, sinó nodes. A la plaça Trafalgar superem part dels problemes d’accessibilitat i connectarem carretera antiga de València amb Marquès de Sant Mori; la plaça Roja enllaçarà amb sentit amb el carrer Vélez Blanco i el torrent de la Font permetrà apropar Morera i Bufalà generant efectes multiplicadors en la zona dels instituts i can Bada.
Espais que connecten, peces que completen el puzzle que és tota ciutat, també la nostra.
[Article publicat al Diari de Badalona]