Parlem de la Gargallo, però també de l'Eugeni d'Ors i de l'increment global d'ensenyaments artístics a Badalona

Aquest mes la campanya #SalvemlaGargallo ha estat actualitat a Badalona… i a la ciutat s’ha parlat (bona notícia) d’ensenyaments artístics, equipaments de referència i del futur de l’educació, també com a eina per lluitar contra la segregació. Han estat moltes les notícies i informacions (també la conflusió) i és per això que m’he decidit a escriure aquest post en què recullo 4 preguntes (amb la seva resposta) i en què remarco el que sembla la bona notícia a destacar. De tot aquest mes intens, en surt el compromís d’incrementar a Badalona el nombre d’ensenyaments artístics que ja s’oferien a la ciutat en dues noves línies.

Què és la Pau Gargallo?
Quan parlem del Pau Gargallo (💻 https://paugargallo.cat) en realitat parlem de ‘tres’ centres: una Escola d’Art i Superior de Disseny integrat en la xarxa nacional d’ESDAP, i que ofereix formació des del 1968; l’espai on s’hi imparteix batxillerat artístic i l’espai on també s’imparteixen diferents cicles formatius de grau mitjà i superior. Quan parlem de Pau Gargallo parlem, per tant, d’una escola d’art, d’un institut i d’un centre de FP.

El centre —segons dades de l’Independent— “compta amb uns 500 estudiants en total, repartits en l’amplíssima gamma de cicles formatius de grau mitjà i superior (gràfica impresa, gràfica interactiva, còmic, il·lustració, ceràmica, escultura…) i disseny gràfic. La Pau Gargallo és una de les set seus catalanes de l’Escola Superior de Disseny i d’Arts Plàstiques (ESDAP), creada el 2010 pel Departament d’Ensenyament i, per tant, ofereix el títol superior de disseny, equivalent a grau universitari, en l’especialitat de disseny gràfic. Un 40% de l’alumnat prové de fora de Badalona, sobretot de les poblacions de l’entorn, el Maresme i els vallesos. Es tracta, doncs, d’un centre de referència en els estudis artístics i de disseny.”

La Gargallo és un autèntic viver de l’art; ho explica l’Independent (📰 vegeu l’article).

El centre ha corregut el risc de tancament?
Cadascun dels ensenyaments que s’ofereixen a la Gargallo té les seves peculiaritats (quant a requeriments d’espai, formació de professorat, oferta educativa, etc). En tot cas, el que ha estat subjecte a polèmica és la part relacionada amb el batxillerat artístic. Ni la part d’ESDAP, ni els cicles formatius han estat objecte de la discussió; sí les línies de batxillerat que s’ofereixen i sobre les quals en un primer moment el Departament d’Educació va proposar situar en un altre centre de la ciutat (l’Eugeni d’Ors) establint una aliança de col·laboració entre els dos equipaments.

Aquesta decisió s’explicava per la situació de diferents espais al Pau Gargallo fora d’adeqüació i per l’existència d’un informe de riscos laborals que reclamava diferents accions. Per bé que el trasllat de línies es plantejava com a temporal, la comunitat educativa del centre va denunciar que el Departament no va plantejar el tema amb prou antel·lació i sensibilitat (👉 vegeu el comunicat). Qualsevol decisió sobre l’oferta educativa afecta el futur de l’escola i per tant és lògic que s’hagin fet mobilitzacions i que es demanin explicacions. Però en cap cas el Departament ha plantejat la clausura de l’Escola ni l’Escola ha corregut perill.

Quina és la decisió final?
Fruit de la mobilització educativa, però també fruit de la feina política de diferents formacions, entre les quals la que represento, el Departament d’Educació ha revisat la seva posició, plantejant ampliar l’oferta global d’ensenyament artístics a la ciutat (fet que és una MOLT bona notícia). La Gargallo finalment reduirà una línia de batxillerat artístic de cara al curs vinent, amb el compromís de fer-hi els treballs d’adequació dels espais necessaris perquè la torni a recuperar (👉 nota de premsa de l’Ajuntament).

La bona notícia que ha passat desapercebuda
L’Institut Eugeni d’Ors (💻 https://inseugenidorsbadalona.com), a Sant Roc, oferirà per al curs 2019-2020 tres primers de batxillerat artístic, encara que una de les línies tornarà a la Pau Gargallo quan s’enllesteixi la reforma que requereix l’escola d’art i superior de disseny.

Des del Departament d’Ensenyament destaquen que l’increment de dos nous batxillerats artístics a Badalona significa “una aposta de descentralització per lluitar també contra la segregació a la ciutat, amb batxillerats que s’ha demostrat que són molt seguits, amb molt poc abandonament i on l’alumnat s’implica moltíssim en els estudis”. Cal celebrar la decisió del Departament i la filosofia de fons que l’emmarca.

D’aquesta manera, l’Eugeni d’Ors es convertirà en el primer centre de Catalunya que guanya dues línies artístiques en un mateix curs, oferint a partir del setembre un total de 3 línies de batxillerat artístic (una d’arts escèniques i dues d’arts plàstiques). Una vegada s’hagin enllestit les reformes de l’EASD Pau Gargallo, la línia que cedirà durant les obres es tornarà a oferir al centre i es treballarà per consolidar les dues noves línies creades a l’Eugeni d’Ors amb la voluntat que sigui un batxillerat artístic enfocat en les arts escèniques, la música i la dansa.

I ara què?
Cal fer els treballs d’adeqüació d’espais (i que caldrà fer d’ara fins l’estiu) i també des del centre abordar els requeriments de l’informe de riscos laborals que al capdavall va precipitar la decisió del Departament en primera instància. També caldrà plantejar amb l’administració un pla de futur del centre per identificar les necessitats de creixement o de reforma més en profunditat. Badalona té en la Gargallo un centre de referència i és feina i obligació de tots que estigui en les millors condicions. Té sentit que la mobilització continui per assegurar-ho.

D’altra banda, entre tots haurem de treballar també per fer publicitat i dinamitzar les inscripcions a l’Eugeni d’Ors per tal d’assegurar la continuïtat d’aquesta oferta clau per lluitar contra la segregació a la ciutat, i que dona una oportunitat a un dels centres de referència a Badalona Sud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *