Què diuen de nosaltres les Festes de Maig d'aquest any?

Dimonieta 2016Article publicat a l’especial de Festes de Maig del Diari de Badalona.

Què diuen de nosaltres les Festes de Maig d’aquest any? Què Badalona és una ciutat tenaç, que és la forma intel·ligent de ser tossuda, una ciutat que sap i vol combinar el respecte per la tradició amb la inventiva i el pessic a l’estòmac d’allò que surt de guió.

Per això aquest any les festes de tots són una mica com les de l’any passat i l’anterior (vaja, que hi ha els actes de ‘sempre’, els que esperem tot l’any), però que també hi ha novetats i són tota una declaració d’intencions d’una festa que s’obre i S’ofereix com a eina de cohesió´ a la ciutadania: es sumen al programa un tancament de festa a Sant Roc, oportú i just; accions d’art urbà, produccions pròpies musicals plenes d’interès i un accent potser més pronunciat cap als creadors badalonins.

Ja fa molts anys que entitats i plataformes –aquí caldria una menció per la coordinadora de tradicions populars i pels amics de la Festa Major Alernativa– són rere algunes de les cites més singulars i estimades de les festes; i hi són compromeses com a organització, aportant mans i cap. Aquest 2016, però, això ha estat encara més així, perquè la Comissió de Festes de Badalona ha vist reforçat el seu paper i és coorganitzadora de les activitats. Reconeixement normal… però que fa uns pocs mesos hagués estat clarament excepcional.

Badalona es mou, la seva festa també.

La nostra festa major és una invenció pactada entre tots. No és la festa de sempre, la que es fa perquè ho diu el calendari; és la festa on ens trobem la majoria de badalonins. Per això la festa es fa al maig i no a l’agost, com era tradició. La festa ‘major’ de Badalona surt d’un pacte per trobar-nos, quants mé´s millor. Això també diu molt de la nostra ciutat i de la capacitat que tenim, quan ens la creiem, de moure’ns i adaptar-nos.

Què diuen de nosaltres les festes de maig? Coses bones, per tant: que ens agrada sortir al carrer i omplir-lo de cultura i alegria, que la nostra manera de ser de Badalona és a través de moltes sumes i d’infinites capes. Que per això el programa de festes té propostes per a gairebé tothom, però que no tot s’acaba amb la gresca. La festa s’obre avui amb el pregó, un pregó reivindicatiu, que ens interpel·larà segur des de la solidaritat amb els nostres veïns de mar, tan lluny, però en realitat tan a prop.

La ciutat es fa a través de la festa popular, i la festa popular només és possible amb una societat crítica i compromesa. Això és el que diuen de nosaltres les festes de maig. Disfrutem-les!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *