La (remodelació de la) plaça Roja de Badalona com a exemple

En primer terme, les feines de restauració del mosaic de Tharrats.

A Sant Roc, amb la Plaça Roja, el primer ajuntament de #Badalona després del franquisme va definir inaugurar una actuació destacada a la ciutat, que s’havia plantejat ja en plena transició (la plaça es va inaugurar el 1979, tot i que els darrers elements, com el mosaïc, són del 1981). La plaça es va dissenyar com un espai obert, que afavorís l’activitat cívica (hi havia zones d’estada per afavorir reunions, jocs de taula, etc), valoritzada amb art públic de qualitat. Un missatge potent per a una ciutat que en ple procés de criexement i en què una reflexió inclusiva de l’espai públic era tota una novetat, i una declaració d’intencions.

La Plaça Roja s’obrirà de nou posada al llarg d’aquest estiu (🗒️ nota de premsa de l’Ajuntament), gràcies als treballs de reforma en marxa aquests dies: es manté l’aposta per un espai obert; i en general el plantejament arquitectònic ha recollit bona part dels principis inspiradors del disseny original. La plaça es pot entendre com una porta d’entrada a #Badalona, i continua apostant per les activitats cíviques (s’incorpora un escenari fixe i s’actualitza la zona jocs de taula). Un espai, a més, ben connectat al barri ja que s’ha tingut especial cura de cuidar la connexió amb el carrer de Vélez Blanco (que també es reurbanitzarà, ja que encara estava en garantia).

Com a govern, vam agafar un projecte que l’AMB havia començat a fer el darrer mandat i li vam duplicar el pressupost, tot reforçant els elements de convivència. També vam introduir la recuperació del mosaic de Tharrats i de l’escultura de Fornells Pla, tot traient l’oblit a un patrimoni avantguardista tristement desapercebut a la ciutat i que serà possiblement una de les grans (re)descobertes de l’urbanisme en aquests darrers anys (📰 notícia a l’Independent).

La Plaça Roja també ens serveix per exemplificar alguns elements clau en la manera com en aquest govern hem plantejat l’urbanisme i la transformació urbana:

  • ☑️ l’espai públic és per fer-lo servir. En l’anterior mandat es treien bancs i es tancaven fonts; aquí s’incorpora un escenari fixe, s’instal·len tres fonts, una àrea de gossos.
  • ☑️ qualitat urbana arreu de la ciutat (aquí treball acuradíssim de restauració de patrimoni, a càrrec de l’empresa Kromm, i un disseny i materials molt acurats.
  • ☑️ participació oberta, el primer disseny s’ha vist millorat en diferents sessions participatives obertes al barri i els seus agents.

Aquí podeu veure diferents imatges de com quedarà l’espai:

One thought on “La (remodelació de la) plaça Roja de Badalona com a exemple

  1. Pingback: Patrimoni (gens) secundari - oriolllado.catoriolllado.cat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *