El primer ple de l'any arriba amb gruix polític i controvèrsia jurídica

El primer ple de l’any l’ha presidit el quart tinent d’alcalde Ruben Guijarro per malaltia de l’alcalde Pastor, i en una situació controvertida per la decisió del PP d’impugnar-lo adduint que la seva convocatòria de la sessió havia estat irregular. En tot cas, el grup municipal d’ERC – Avancem hi hem assistit amb la garantia de l’autoritat jurídica a l’Ajuntament –la seva secretària general n’ha assegurat la validesa– i conscients que en la sessió es tractaven temes importants per Badalona (decret emergència, pròrroga arbrat, escoles bressol…). Lamentem el bloqueig del PP (aquí declaracions del portaveu Àlex Montornès), tot i ser molt crítics amb la manera com el govern PSC-Comuns està gestionant aquesta situació comunicativament i jurídicament.

El ple ha començat de forma accidentada, amb els onze regidors del PP anunciant la seva voluntat de no participar en la sessió i d’impugnar la convocatòria. Aquesta impugnació, en cas de prosperar, convertiria en nuls els punts aprovats i sobre els quals teniu un resum a continuació:

Els dos primers punts tractats han estat, de fet, dues declaracions institucionals. La primera en solidaritat amb l’Enoc, el nen raptat a Hondures, un text mitjançant el qual els regidors s’afegeixen a la mobilització ciutadana a Badalona per demanar més implicació al govern del país centreamericà. El ple també ha aprovat per unanimitat una declaració institucional per recuperar el pont del petroli. En l’exposició de motius es repassen les funcions ecològiques d’aquesta passera estimada i emblemàtica. Val la pena donar-hi un cop d’ull en aquest enllaç.

En el ple hem aprofitar per reivindicar la recuperació del pla estratègic consensuat dins el Consell Econòmic i Social de Badalona, una figura que ens donarà un major criteri per valorar modificacions urbanístiques als polígons com les que el govern ha portat a aprovació (dictamen 1, dictamen 2, dictamen 3). Amb la mateixa voluntat de demanar mirada llarga al govern, aprofitem també per, en el marc d’un dels darrers tràmits de l’operació d’habitatge social entre Sant Crist i Bufalà, reclamar que en la planificació de polítiques d’habitatge es doni joc al món cooperatiu.

Altres qüestions d’interés tractades van ser la pròrroga del contracte d’arbrat, la congelació de l’IBI, l’inici de tràmit de reforma del ROM, o la nova ordenança d’encants.

En la sessió, també s’ha aprovat el nomenament de Màrius Diaz com a fill adoptiu de Badalona; tot i que la cerimònia protocolària i de ciutat es farà a finals de febrer. De moment paga la pena recordar l’agenda del govern que li va tocar presidir com a primer alcalde després de la dictadura.

La proposta d’ERC de reconèixer les víctimes de l’Holocaust amb les llambordes #stolpersteine també ha prosperat, i se suma al compromís (de moment no atès) per dedicar un carrer a Neus Català i rehabilitar monument de Lloreda. La moció ha anat acompanyada amb la paraula de Jordi Tugas, de l’associació Alcalde Xifré.

Cal un pla de xoc per posar al dia les biblioteques de Badalona; un altre dels temes que hem portat el ple. Ho hem comprovat amb el testimoni de les voluntàries dels grups de lectura, amb una enraonada exposició de Caterina Teixidó. Com a grup, demanem una resposta ràpida. Ho explicavem en aquesta nota de premsa.

En Jordi Monés i Pujol-Busquets és un dels nostres millors intel·lectuals i tot un referent en la història de l’educació. Al ple decidim per unanimitat que com a corporació municipal donarem suport a la seva candidatura per a la Creu de Sant Jordi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *