1️⃣ Los Asquerosos – Santiago Lorenzo a Blackie Books. Desembre-gener. Les primeres pàgines són un tobogan fantàstic on et sembla que llegeixes una llengua nova. No pots deixar de llegir ni de riure, malgrat que el llibre es va desinflant un pelet, per reiteratiu i, al final, per pecar de previsible; és una novel·la molt i molt recomanable, una mena de robinson al cor de la España Vacía.
2️⃣ Canteu, esperits, canteu – Jeremyn Ward a Edicions del Periscopi. Gener. Una road movie polsosa, duríssima… a la perifèria del sistema, on els fantasmes de tantes marginacions es solapen en aquest mirall deformat (i així més real) del somni americà.
3️⃣ La dansa del rellotge – Anne Tyler a Edicions 62. Gener-febrer. Història humana en un fresc temporal en que es reivindica la sororitat comprensible i punyent sense caure en consignes.
4️⃣ Fugir era el més bell que teníem – Marta Marín-Domine. Febrer. A Club Editor. Un llibre perdurable, absolutament recomanable en la seva singularitat. Reflexió sobre la identitat construïda (i rebutjada). De quan els mapes físics deixen d’orientar.
5️⃣ L’hivern a Corfú – Jordi Masó Rahola a Les Males Herbes. Febrer. Com enviar el Bill Murray de Atrapado en el Tiempo de creurer a les Illes gregues. Interessant i molt divertida.
6️⃣ L’única història – Julian Barnes a l’Altra editorial. Febrer-març. Barnes per la vena, reflexió original sobre un primer amor, tan lluminós com destructiu i la revisió que ens proposa l’autor, a través de la seva mirada ja a la bellesa. D’agrair, però, que deixi per respondre les preguntes que va plantejant.
7️⃣ La noche fenomenal – Javier Pérez Andújar a Anagrama. Març. Una festa en que la prosa efervescent de l’autor es combina en una mena de novel·la d’aventures (de cavalleria, he llegit també en algun lloc) menys desconnectada del que podria semblar. Un dels llibres que més m’ha divertit.
8️⃣ La mesura dels nostres dies – Charlotte Delbo a Club Editor. Març-abril. L’horror dels camps nazis a través dels testimonis dels seus supervivents; potser et sembla que ja has llegit aquest llibre, perquè et sembla que és previsible el que hi trobaràs. T’equivoques. Un clàssic recuperat per Club Editor, amb fabulosa traducció de Valèria Gaillard.
9️⃣ Visc, i visc, i visc- Maggie O’Farrell a L’altra editorial. Abril. Una autobiografia sorprenent, que també podria ser un recull de relats, i que acaba sent una novel·la.
Sis dies d’agost – Jordi Amat a Edicions 1984. Abril-… Uau! El llibre que tinc entre mans ara. Espectacular. Forma i fons. Un dels millors llibres de l’any, segurament.
Pingback: 10 llibres del 2019 | oriolllado.cat